|

Przyprawa do shoarmy

Poleca: Ewa
Źródło: Ivka w kuchni

Fot. Ewa

Lubię takie domowe mieszanki przypraw. Wystarczy obtoczyć w nich mięso i szybko można przygotować niestandardowy obiad. Oczywiście można przygotować tylko małą porcję, „na raz”, ale lepiej zamknąć więcej przyprawy w słoiczku i korzystać do woli przez dłuższy czas.

Składniki:
6 łyżeczek soli
6 łyżeczek słodkiej papryki
6 łyżeczek suszonej pietruszki
3 łyżeczki pieprzu cayenne
3 łyżeczki czarnego pieprzu
3 łyżeczki ziela angielskiego
3 łyżeczki kurkumy
3 łyżeczki kardamonu
3 łyżeczki imbiru
3 łyżeczki kolendry
3 łyżeczki czosnku granulowanego
3 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przyprawy w postaci nasion ucieramy w moździerzu albo rozdrabniamy w młynku. Dodajemy do pozostałych i mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Używamy jako przyprawa do mięs, np. do kurczaka – marynujemy go w przyprawie z dodatkiem oliwy, zostawiamy na kilka godzin w lodówce, a potem smażymy na rozgrzanej patelni.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy