Poleca: Ewa
![]() |
Fot. Ewa |
Frittata to nic innego jak zapiekany omlet z dodatkami. Wrzucić do niego możecie wszystko, co Wam się tylko zamarzy. Spróbujcie tego połączenia. Tyle wyrazistych smaków daje obłędny efekt.
Składniki:
(na 2 porcje)
8 szparagów
4 łyżki posiekanego jarmużu
1 mała cebula
kilka suszonych pomidorów
2 łyżki startego parmezanu
4 jajka
1 łyżka mleka
sól, pieprz, oregano
Szparagi dokładnie myjemy, odrywamy końcówki (mniej więcej 1-2 cm) i gotujemy na parze przez ok. 5 minut. Układamy je w natłuszczonych masłem naczyniach do zapiekania. Żeby było łatwiej jeść, można je pokroić na mniejsze kawałki.
Jajka roztrzepujemy z łyżką mleka. Dodajemy starty parmezan, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone suszone pomidory, posiekaną cebulę i jarmuż. Doprawiamy i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na szparagi.
Zapiekamy całość w 180 stopniach przez 15-20 minut – masa musi się ściąć. Przed podaniem posypujemy jeszcze tartym parmezanem.
![]() |
Fot. Ewa |
2 komentarze
Kinga Łucja
on 11 maja 2015 at 15:32Wygląda bardzo apetycznie 🙂
eva
on 13 maja 2015 at 08:04I ma (miała) bardzo dużo smaku. Polecam!