Frużelina wiśniowa dla dorosłych
Jakie to jest dobre! Jeden przepis na frużelinę już mamy na blogu. Ten różni się nieznacznie, jeśli chodzi o podstawowe składniki, i znacznie – w wiśniówkowym dodatku. Frużelina wiśniowa to świetny dodatek do gofrów, bezy, naleśników, można ją podać z kawą albo z lodami. Albo wyjeść łyżeczką prosto z garnka!
Składniki
500 g wiśni
3-4 łyżki cukru
5 łyżek wiśniówki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wiśnie drylujemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. pół godziny lub godzinę, żeby puściły sok. Po tym czasie dodajemy wiśniówkę i całość podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Doprowadzamy prawie do wrzenia (lepiej, żeby wiśnie się nie zagotowały) i gotujemy ok. 15 minut.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody i dodajemy do gotujących się wiśni. Energicznie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Całość powinna zgęstnieć. Po zdjęciu z palnika frużelinę można zmiksować, żeby uzyskać gładki sos.
Przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Źródło: Filozofia Smaku