Domowa nutella na mleku kokosowym
Próbowałam wielu specyfików – robiłam mikstury z bananów, daktyli, kakao, z awokado, słodziłam miodem, nie słodziłam wcale. Wszystko na nic. Moje dzieci i tak nie akceptowały żadnej domowej nutelli. Aż w końcu trafiłam na przepis na domową nutellę z trzech składników. I może nie smakuje tak jak sklepowy krem, bo nie ma w sobie orzechów, ale jest naprawdę pyszna! A co najważniejsze – posmakowała dzieciom. Od teraz w naszym domu jest już tylko domowa nutella, żadnej innej!
Składniki
400 g mleczka kokosowego
1,5-2 tabliczki czekolady
3-4 łyżki miodu
Mleczko kokosowe podgrzewamy. W międzyczasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, czyli w misce położonej na garnku z gotującą się wodą.
Podgrzane mleczko zestawiamy z ognia, dodajemy miód i czekoladę i całość mieszamy do połączenia się składników.
Przelewamy do słoiczka i zostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce.