• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// chleby// na zakwasie

Zakwas – uśpienie na dłużej i reaktywacja

6 sierpnia 2015 • 0  

Poleca: Ewa

Uśpiony, bardzo gęsty zakwas
Fot. Ewa

Zakwas żytni, pszenny i każdy inny możemy trzymać w lodówce ok. 7-10 dni. Po tym czasie trzeba koniecznie go wyjąć i dokarmić, nawet jeśli nie mamy zamiaru nic z niego piec. Oczywiście im częściej będziemy go dokarmiać i piec chleby i bułki, tym lepiej.
Ale co zrobić z zakwasem, kiedy wyjeżdżamy na dłużej? Jest kilka sposobów na “uśpienie” go. W tym roku wypróbowałam jeden z nich. Zakwas “zasnął”, a potem powrócił do życia 🙂

UŚPIENIE
Składniki:
2-3 łyżki zakwasu (u mnie żytni)
50 g mąki (takiej, jaką zwykle dokarmiamy zakwas – u mnie żytnia razowa)
30-40 g wody

Zakwas wyjmujemy z lodówki. Dokarmiamy go 50 g mąki i mniejszą ilością wody – 30-40 g. Powinien być bardzo gęsty. Mieszamy i zostawiamy w cieple pod przykryciem, ale tylko na 2 godziny, nie dłużej!

Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką, ręcznikiem papierowym albo tetrą, zabezpieczamy gumką recepturką i wstawiamy do lodówki.

Tak przygotowany zakwas można przechowywać w lodówce przed ok. 1 miesiąc.

REAKTYWACJA
Składniki:
uśpiony zakwas
w sumie min. 200 g wody
w sumie min. 100 g mąki

Uśpiony zakwas wyjmujemy z lodówki. Dodajemy do niego 50 g wody, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Zakwas powinien dobrze połączyć się z wodą, zmienić konsystencję z twardych grudek na gęstą papkę.

Po godzinie dokarmiamy zakwas 50 g mąki i 100 g wody. Można całość przełożyć do większego słoiczka. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Po tym czasie musimy raz jeszcze dokarmić zakwas, tym razem dając już tyle samo mąki co wody (np. 50 g mąki i 50 g wody). Jeśli zakwas jest wciąz bardzo gęsty, można dodać odrobinę więcej wody. Zakwas przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin.

Zakwas jest gotowy do użycia, ale może być jeszcze słaby. Do pierwszego wypieku warto dodać łyżeczkę suchych drożdży. Dopiero przy kolejnym użyciu odzyska całą swoją “moc”.

Zakwas po dodaniu 50 g wody
Fot. Ewa

Zakwas po pierwszym dokarmieniu – 50 g mąki i 100 g wody
Fot. Ewa

Zakwas po pierwszym dokarmieniu,
ale jeszcze przed wyrastaniem
Fot. Ewa

Dokarmiony raz zakwas po 24 godzinach
Fot. Ewa

Wyrośnięty zakwas po drugim dokarmieniu
Fot. Ewa

#bułki
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Deser cytrynowy z owocami lata Poprzedni Deser cytrynowy z owocami lata
Frużelina wiśniowa dla dorosłych • Kolejny Frużelina wiśniowa dla dorosłych

Zajrzyj też tutaj

Zasmażana młoda kapusta  

18 maja 2013

Udka zapiekane w majonezie  

10 lutego 2014

Omlet według Gabi  

20 maja 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda