||

Rafaello

Poleca: Ania

Fot. Ania

Idealne ciasto dla miłośników wiórków kokosowych. Bardzo proste w przygotowaniu, ze słodką masą czekoladowo-kokosową i lekką bitą śmietaną na wierzchu. 

Potrzebujemy (na tortownicę o średnicy 28 cm):
biszkopt z przepisu na biszkopt idealny – z 6 jajek

pół szklanki wody z odrobiną soku z cytryny

250 ml śmietany 30%
2 i pół tabliczki białej czekolady
6 łyżek wiórków kokosowych

500 ml kremówki
2 śmietan-fixy
trochę cukru
wiórki kokosowe do posypania

Biszkopt pieczemy i studzimy. Dzielimy na dwa blaty – tak w stosunku 2/3 do 1/3. Większy blat zostawiamy w blaszce i nasączamy „ponczem” z wody z cytryną – będzie to spód naszego ciasta. Mniejszy blat kruszymy na okruszki.

250 ml śmietany wlewamy do garnuszka. Wrzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z palnika, dorzucamy wiórki kokosowe i okruszki z biszkopta. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestygnięcia. Masa powinna mieć dość zwartą konsystencję – nie może pływać. Kiedy masa będzie lekko letnia, wykładamy ją na spód biszkoptowy i schładzamy w lodówce.

500 ml kremówki ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem (ja zawsze daję „na oko” – tak, żeby było dla mnie wystarczająco słodkie). Wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Delikatnie dociskamy wiórki do ciasta i schładzamy całość w lodówce – najlepiej przez noc, ale wystarczą też 2 godziny.

Fot. Ania

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy