Poleca: Ewa
Źródło: Smakocie
Fot. Ewa |
Urlopujemy w tym roku nad polskim morzem i zajadamy gofry. Koniecznie! Codziennie! Ale takich jak te – bananowych – tu nie mają, a szkoda 🙂
Składniki:
1/2 szkl. mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru pudru
2 jajka (żółtka i białka osobno)
150 ml mleka
1 i 1/2 łyżki oleju
1 banan
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Żółtka ubijamy mikserem lub trzepaczką z mlekiem i olejem. Dodajemy rozgniecionego banana i mieszamy.
Łączymy składniki suche z mokrymi. Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy.
Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy.
4 komentarze
Magda Głowacka
on 22 czerwca 2015 at 13:47Pyszny gofrowy deser (:
eva
on 23 czerwca 2015 at 18:17Nawet bez dodatków jest pycha 🙂
Agata
on 22 czerwca 2015 at 09:00gofry nad morzem zawsze smakują, ale to nie to samo, co te domowe 🙂 mniam!
eva
on 23 czerwca 2015 at 18:17Jeszcze tylko frużelina wiśniowa i pełnia szczęścia 🙂