• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Ciastka pieczarki na słodko
ciasteczka// dla dzieci

Pieczarki na słodko

25 sierpnia 2016 • 12  

Powiem wprost – pieczarki na słodko swoim smakiem na nie powalają na kolana. Ale za ten kształt je uwielbiam! I za prostotę wykonania. W oryginalnym przepisie było strasznie dużo mąki ziemniaczanej. Podejrzewam, że przy takiej proporcji ciastka kruszyłyby się już za dotknięciem ręki. Ja proporcje nieco zmieniłam, a i tak były mocno kruche. Mimo to – ze względu na swój kształt – na przyjęcie dla dzieci są idealne.

Składniki

100 g miękkiego masła
70 g cukru pudru
1 jajko
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
kakao

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i ponownie ucieramy. Mąki przesiewamy z sodą i dodajemy do utartej masy. Całość miksujemy do połączenia składników.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując znaczne odległości. Końcówkę butelki lub naparstek (ja użyłam wykrawarki do ogryzków) maczamy w proszku kakaowym i robimy wgłębienia w kulkach z ciasta, zaznaczając wyraźnie rant naokoło powstałej “nóżki” pieczarki.

Pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut.

Źródło: Nastoletnie Wypiekanie

#mąka ziemniaczana
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Biszkopt rzucany biały - idealny Poprzedni Biszkopt rzucany biały
Chleb z pomidorami na zakwasie • Kolejny Chleb z pomidorami na zakwasie

Zajrzyj też tutaj

Jesienne muffiny dyniowo-marchewkowe

Jesienne muffiny dyniowo-marchewkowe  

20 października 2016
Miękkie korzenne ciasteczka dyniowe

Miękkie korzenne ciasteczka dyniowe  

12 listopada 2019

Ciastka warszawskie  

24 września 2013

12 komentarzy

  1. Anonimowy

    on 8 września 2016 at 05:29
    Odpowiedz

    o ja…też byłam pewna że to prawdziwe pieczarki tylko na …słodko! zdumiewające! jest Pani czarodziejką;)))Aga

    • eva

      on 8 września 2016 at 06:28
      Odpowiedz

      Haha, to nie czary, tylko odrobina kakao 😀

  2. Anonimowy

    on 1 września 2016 at 14:05
    Odpowiedz

    Zaskakujący wygląd. Mam zwyczaj najpierw patrzyć na fotografię, a później na tytuł, więc zdziwiłam się widząc pieczarki?
    Czym następnym nas Pani zaskoczy i kiedy?

    • eva

      on 1 września 2016 at 19:48
      Odpowiedz

      Nie będzie zaskoczenia, będzie drożdżówka 🙂 Mam nadzieję, że jeszcze w tym tygodniu.
      Za dużo pracy, za dużo obowiązków, za dużo dzieci – i blog jak hobbystyczna odskocznia na tym cierpi 🙂

  3. Iwona T.

    on 25 sierpnia 2016 at 17:19
    Odpowiedz

    Musze kiedyś zrobić te pieczarki 😉 i zrobić psikusa rodzince nimi 😉

    • eva

      on 1 września 2016 at 19:47
      Odpowiedz

      Koniecznie 🙂

  4. Kasia Sarna

    on 25 sierpnia 2016 at 09:23
    Odpowiedz

    a już myślałam że to będą prawdziwe pieczarki w jakimś słodkim sosie 😉

    • eva

      on 25 sierpnia 2016 at 10:21
      Odpowiedz

      Może następnym razem 🙂

  5. Justyna K

    on 25 sierpnia 2016 at 08:41
    Odpowiedz

    Ojejku! Nabrała mnie Pani! Zaskakujący przepis 🙂 Bardzo mi się spodobał 🙂
    Pozdrawiam

    • eva

      on 25 sierpnia 2016 at 09:17
      Odpowiedz

      Poważnie? 😀 Bardzo się cieszę! 😀
      I polecam ten przepis – można zaskoczyć rodzinę i znajomych 🙂

  6. Konczi i Szpileczka

    on 25 sierpnia 2016 at 07:24
    Odpowiedz

    I ja lubię je za kształt 🙂 co prawda to prawda są rewelacyjne i zawsze nim zaskakują 🙂

    • eva

      on 25 sierpnia 2016 at 08:03
      Odpowiedz

      Moi goście się ostatnio nabrali 😀 Było wielkie zdziwienie, że daję pieczarki na stół po obiedzie 😉

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda