Pieczarki na słodko
Powiem wprost – pieczarki na słodko swoim smakiem na nie powalają na kolana. Ale za ten kształt je uwielbiam! I za prostotę wykonania. W oryginalnym przepisie było strasznie dużo mąki ziemniaczanej. Podejrzewam, że przy takiej proporcji ciastka kruszyłyby się już za dotknięciem ręki. Ja proporcje nieco zmieniłam, a i tak były mocno kruche. Mimo to – ze względu na swój kształt – na przyjęcie dla dzieci są idealne.
Składniki
100 g miękkiego masła
70 g cukru pudru
1 jajko
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
kakao
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i ponownie ucieramy. Mąki przesiewamy z sodą i dodajemy do utartej masy. Całość miksujemy do połączenia składników.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując znaczne odległości. Końcówkę butelki lub naparstek (ja użyłam wykrawarki do ogryzków) maczamy w proszku kakaowym i robimy wgłębienia w kulkach z ciasta, zaznaczając wyraźnie rant naokoło powstałej „nóżki” pieczarki.
Pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut.
Źródło: Nastoletnie Wypiekanie