Gofry kakaowe
Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Ewa |
Zdecydowanie pozostaję przy klasycznych gofrach. Do tej pory najbardziej smakują mi te z przepisu Michela Roux (może Mikołaj w tym roku wysłucha moich próśb i przyniesie mi jego książkę – grzeczna raczej byłam :)). Ale gofry kakaowe (czy czekoladowe – jak kto woli) bardzo zasmakowały Dzieciom. A do tego nutella – tak wygląda kulinarna rozpusta w wykonaniu przedszkolaków 🙂
Składniki:
200 g mąki
50 g cukru
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
50 g masła (roztopionego i lekko ostudzonego)
450 g maślanki
0,5 szkl. posiekanej czekolady (opcjonalnie)
Mąkę łączymy z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
W osobnym naczyniu ubijamy białka z 0,5 łyżeczki soli.
Masło miksujemy z żółtkami i maślanką, dodajemy suche składniki i miksujemy, na koniec dodajemy białka i kawałki czekolady i delikatnie mieszamy.
Smażymy w gofrownicy według instrukcji załączonej do urządzenia.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |