|||

Gofry kakaowe

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

Zdecydowanie pozostaję przy klasycznych gofrach. Do tej pory najbardziej smakują mi te z przepisu Michela Roux (może Mikołaj w tym roku wysłucha moich próśb i przyniesie mi jego książkę – grzeczna raczej byłam :)). Ale gofry kakaowe (czy czekoladowe – jak kto woli) bardzo zasmakowały Dzieciom. A do tego nutella – tak wygląda kulinarna rozpusta w wykonaniu przedszkolaków 🙂

Składniki:
200 g mąki
50 g cukru
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
50 g masła (roztopionego i lekko ostudzonego)
450 g maślanki
0,5 szkl. posiekanej czekolady (opcjonalnie)

Mąkę łączymy z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.

W osobnym naczyniu ubijamy białka z 0,5 łyżeczki soli.

Masło miksujemy z żółtkami i maślanką, dodajemy suche składniki i miksujemy, na koniec dodajemy białka i kawałki czekolady i delikatnie mieszamy.

Smażymy w gofrownicy według instrukcji załączonej do urządzenia.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy