Gofry wg Michela Roux
Poleca: Gosia
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Gosia |
Lekkie i chrupiące… Pyszne! Zdecydowanie najlepsze ze wszystkich, jakie sama robiłam w domu.
Składniki:
160 g mąki pszennej
15 g drobnego cukru
szczypta soli
50 g stopionego masła
2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
270 ml mleka
kilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej
Dodatki według uznania 🙂 U mnie cukier puder, bita śmietana i sos malinowy (mrożone maliny zasypane cukrem i duszone kilka minut na małym ogniu, a następnie potraktowane blenderem 🙂 ).
Mąkę, cukier, żółtka, esencję, masło i 1/3 mleka wymieszać. Następnie dodawać stopniowo resztę mleka i odstawić na kilka minut.
Z białek ubić pianę i dodać do reszty ciasta. Delikatnie wymieszać. Smażyć ok. 3-4 minut.