|

Grzebienie

Poleca: Gosia
Źródło: program „Ewa gotuje”

Fot. Gosia

Dobrze znany smak z Polski. Ciastka są przepyszne. Zdjęcie musiałam robić w biegu, bo dzieciaki dopadły ich w takim tempie, że po kilku minutach mogłabym sfotografować… okruchy 🙂 Zdecydowanie polecam.

Składniki:
2 szkl. mąki
200 g masła lub margaryny
1 szkl. kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:
marmolada jako nadzienie
cukier puder do posypania

Z podanych składników wyrabiamy ciasto, formujemy z niego prostokąt lub kulę, owijamy folią i chłodzimy pół godziny w zamrażarce lub minimum godzinę w lodówce.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Smarujemy krótszy brzeg marmoladą na szerokość ok. 5 cm. Zawijamy posmarowany pasek dwa razy do środka i odcinamy. Nacinamy brzeg złożonego ciasta w kilku miejscach i dzielimy pasek na kilka mniejszych ciastek.
Tak samo postępujemy z resztą ciasta.

Fot. Gosia

Fot. Gosia

Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut.
Gorące posypujemy cukrem pudrem.

Przepis bierze udział w akcjach na Mikserze Kulinarnym
 
Uczta pod gołym niebem Z dziećmi i dla dzieci 

Podobne wpisy