Grzebienie
Poleca: Gosia
Źródło: program „Ewa gotuje”
Fot. Gosia |
Dobrze znany smak z Polski. Ciastka są przepyszne. Zdjęcie musiałam robić w biegu, bo dzieciaki dopadły ich w takim tempie, że po kilku minutach mogłabym sfotografować… okruchy 🙂 Zdecydowanie polecam.
Składniki:
2 szkl. mąki
200 g masła lub margaryny
1 szkl. kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
marmolada jako nadzienie
cukier puder do posypania
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, formujemy z niego prostokąt lub kulę, owijamy folią i chłodzimy pół godziny w zamrażarce lub minimum godzinę w lodówce.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Smarujemy krótszy brzeg marmoladą na szerokość ok. 5 cm. Zawijamy posmarowany pasek dwa razy do środka i odcinamy. Nacinamy brzeg złożonego ciasta w kilku miejscach i dzielimy pasek na kilka mniejszych ciastek.
Tak samo postępujemy z resztą ciasta.
Fot. Gosia |
Fot. Gosia |
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut.
Gorące posypujemy cukrem pudrem.