|

Karmelowiec

Poleca: Iwona

Fot. Iwona

Inna odsłona ukochanego karmelu – z kruchym ciastem, z delikatną pianką… To jest to…

Składniki: 
Ciasto kruche:
2,5-3 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
masło lub margaryna
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 całe jajko + 2 żółtka

Całość zagnieść, podzielić na 2 placki. Piec ok. 25 minut.

Masa:
1 galaretka cytrynowa
łyżeczka żelatyny
śmietanka 30% (0,3 l)
½ szkl. cukru pudru

Galaretkę rozrobić w 1 szkl. wody. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do wrzątku razem z galaretką. Ostudzić.
Śmietankę ubić, dodać puder, dodać tężejącą galaretkę.
Posmarować jeden placek. Przełożyć drugim. Na wierzch smarujemy mlekiem skondensowanym. Posypujemy drobno pokrojonymi orzeszkami.

Podobne wpisy