Czosnkowa zupa ziemniaczana
Poleca: Ewa
Źródło: AleDobre.pl
Fot. Ewa |
Gdy spróbowałam tej zupy przed zblendowaniem, byłam zawiedziona – smakowała jak zwyczajna zupa cebulowa. Smacznie, ale nie tego oczekiwałam. Wszystko się zmieniło po zblendowaniu składników. Zupa jest mocno ziemniaczana, z ostrym czosnkowym smakiem wyczuwalnym pod koniec każdego łyku.
Składniki:
2-3 duże cebule (u mnie dwie)
2 główki czosnku
6 dużych ziemniaków
6 szkl. bulionu (u mnie mięsno-jarzynowy)
1 łyżka cukru
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% (u mnie jogurt naturalny)
szczypta kuminu i ostrej (lub słodkiej) papryki, gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Cebule i czosnek obrać i pokroić (nie musi być drobno – i tak pójdą pod blender). Podsmażyć na maśle, aż się zarumienią. Pod koniec dodać łyżkę cukru i mieszać aż cukier się rozpuści.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Razem z cebulą i czosnkiem przełożyć je do bulionu. Gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać śmietanę (lub jogurt) i jeszcze chwilę pogotować.
Doprawić do smaku. Zblendować na gładki krem.
Podaję z grzankami albo groszkiem ptysiowym.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |