Kremówki na krakersach

Kremówki na krakersach

Obok prawdziwych kremówek, zwłaszcza tych jadanych kiedyś w Wadowicach, te nawet nie stały. Chociażby ze względu na ułatwienie, jakim są krakersy w tym przepisie. Przyznać jednak trzeba, że kremówki na krakersach w swojej klasie są rewelacyjne! Przepis wyszukany kilka lat temu, więc dziś już nawet nie pamiętam, skąd go mam. Z przyjemnością jednak do niego powróciłam.

Składniki

paczka krakersów
3 szkl. mleka
200 g masła
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
cukier puder do posypania

Mleko podgrzewamy z masłem do całkowitego jego roztopienia, następnie studzimy. Dodajemy stopniowo mąkę, cukry i jajko i wszystko razem miksujemy. Całość gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania konsystencji budyniu.

Na blaszkę wykładamy krakersy, na nie wylewamy przestudzony krem, na górze układamy drugą warstwę krakersów. Posypujemy cukrem pudrem.

Chłodzimy min. 2 godziny w lodówce (najlepiej jednak zostawić kremówki na całą noc).

Podobne wpisy