|

Okoshi (wersja współczesna)

Poleca: Krolcia
Źródło: Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Japońskie słodycze

Fot. Krolcia

Przepis łatwy jak budowa cepa. Tak sobie pomyślałam, że chyba nie da się nic tutaj zepsuć, dlatego wybrałam ten przepis z recenzowanej przez nas książki. Co wyszło? Hmmm… bez szału. Po prostu słodki sklejony ryż. Myślę, że jeśli czyjeś dzieci lubią słodki prażony ryż (coś jak ten kolorowy u nas sprzedawany), to będzie to fajna dla nich odmiana. I jako słodycz na dziecięce bale też by było dobre.

Składniki:
30 g preparowanego ryżu
50 g pianek (marshmallow) (około 10 pianek w zależności od tego, jakiej wielkości są)
1 łyżka masła

Masło rozpuszczamy w małym garnuszku razem z piankami na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy, co chwilę mieszając. Do masy wsypujemy ryż i szybko mieszamy. Kiedy wszystkie ziarenka już będą oblepione (to trwa dosłownie chwilę) zdejmujemy z ognia. Wykładamy ryż do formy i staramy się wygładzić powierzchnię, co wcale łatwe nie jest, bo się mocno klei. Na tę ilość składników u mnie za formę posłużyła keksówka.
Odstawiamy gotowy ryż do wysuszenia na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z formy i tniemy na równe paski. U mnie wyszło 6 pasków.

Fot. Krolcia

Przeczytaj recenzję i zobacz inne przepisy z tej książki:
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
„Japońskie słodycze”

Podobne wpisy