Dawno dawno temu, kiedy używałam jeszcze maszyny do pieczenia chleba, bałam się mąki razowej. Ani jeden ciemny chleb z maszyny mi nie wyszedł. Ale zakwas to zupełnie inna sprawa. Tego się po prostu nie da zepsuć. Wystarczy trzymać się proporcji z przepisu. Ten razowiec z oregano jest pieczony na zakwasie żytnim, a składają się na niego aż trzy różne mąki razowe. Koniecznie go wypróbujcie!
Składniki
200 g aktywnego zakwasu żytniego
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
200 g mąki pszennej razowej typ 2000
200 g mąki orkiszowej razowej typ 200
400 ml wody
2 łyżki oregano
1,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki mieszamy ręcznie, aż uzyskamy jednolitą masę, dość gęstą, ale kleistą.
Formę na keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem i wysypujemy otrębami. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy górę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 godzin, aż wypełni foremkę.
Chleb pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut, a później jeszcze w 190 stopniach przez 20 minut. Studzimy na kratce.
Źródło: Smakowity Chleb
Przepis jest odpowiedzią na jedno z Wyzwań kulinarnych roku 2015: Wypiek bez białej mąki
Uwaga! Podsumowanie Wyzwania jest już dostępne na blogu!
4 komentarze
Okiem i Dłońmi Blog Kulinarny
on 21 marca 2016 at 08:37A jaki format ma ta keksówka? 🙂 i drugie pytanie, czy mąkę pszenną można zastąpić pół na pół żytnią i orkiszową?
eva
on 21 marca 2016 at 13:32Moja keksówka jest dość długa – ma 30 cm. Ale w mniejszej też się uda, będzie wyższy.
Z mąką można spokojnie kombinować. Robiłam już 100% żytnie chleby na zakwasie. Ciasto jest dużo bardziej klejące, ale wszystko się udaje 🙂 Tylko trzeba mu dać czas na wyrośnięcie, nawet dłużej niż w przepisie – zależy od temperatury.
Okiem i Dłońmi Blog Kulinarny
on 21 marca 2016 at 18:44Rozumiemy 🙂 Teraz hodujemy zakwas, ale ciii 😉 Pozdrawiamy 🙂
eva
on 21 marca 2016 at 19:37Niech rośnie 🙂 Ja właśnie swój dokarmiam i szukam jakiegoś fajnego nowego chlebka do wypróbowania 🙂