• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Razowiec z oregano na zakwasie
chleby// na zakwasie

Razowiec z oregano na zakwasie

13 listopada 2015 • 4  

Dawno dawno temu, kiedy używałam jeszcze maszyny do pieczenia chleba, bałam się mąki razowej. Ani jeden ciemny chleb z maszyny mi nie wyszedł. Ale zakwas to zupełnie inna sprawa. Tego się po prostu nie da zepsuć. Wystarczy trzymać się proporcji z przepisu. Ten razowiec z oregano jest pieczony na zakwasie żytnim, a składają się na niego aż trzy różne mąki razowe. Koniecznie go wypróbujcie!

Składniki

200 g aktywnego zakwasu żytniego
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
200 g mąki pszennej razowej typ 2000
200 g mąki orkiszowej razowej typ 200
400 ml wody
2 łyżki oregano
1,5 łyżeczki soli

Wszystkie składniki mieszamy ręcznie, aż uzyskamy jednolitą masę, dość gęstą, ale kleistą.

Formę na keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem i wysypujemy otrębami. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy górę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 godzin, aż wypełni foremkę.

Chleb pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut, a później jeszcze w 190 stopniach przez 20 minut. Studzimy na kratce.

Źródło: Smakowity Chleb

Przepis jest odpowiedzią na jedno z Wyzwań kulinarnych roku 2015: Wypiek bez białej mąki

Wyzwanie kulinarne 2015 Wypiek bez białej mąki Razowiec z oregano na zakwasie

Uwaga! Podsumowanie Wyzwania jest już dostępne na blogu!

#mąka orkiszowa, #mąka razowa, #mąka żytnia
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Impasto per la pizza, czyli Ciasto na włoską pizzę Poprzedni
Przyprawa do piernika • Kolejny Domowa przyprawa do piernika

Zajrzyj też tutaj

Chleb wiejski  

20 czerwca 2013

Pain bouillie  

22 stycznia 2015

Chleb cytrusowy  

11 czerwca 2013

4 komentarze

  1. Okiem i Dłońmi Blog Kulinarny

    on 21 marca 2016 at 08:37
    Odpowiedz

    A jaki format ma ta keksówka? 🙂 i drugie pytanie, czy mąkę pszenną można zastąpić pół na pół żytnią i orkiszową?

    • eva

      on 21 marca 2016 at 13:32
      Odpowiedz

      Moja keksówka jest dość długa – ma 30 cm. Ale w mniejszej też się uda, będzie wyższy.
      Z mąką można spokojnie kombinować. Robiłam już 100% żytnie chleby na zakwasie. Ciasto jest dużo bardziej klejące, ale wszystko się udaje 🙂 Tylko trzeba mu dać czas na wyrośnięcie, nawet dłużej niż w przepisie – zależy od temperatury.

    • Okiem i Dłońmi Blog Kulinarny

      on 21 marca 2016 at 18:44
      Odpowiedz

      Rozumiemy 🙂 Teraz hodujemy zakwas, ale ciii 😉 Pozdrawiamy 🙂

    • eva

      on 21 marca 2016 at 19:37
      Odpowiedz

      Niech rośnie 🙂 Ja właśnie swój dokarmiam i szukam jakiegoś fajnego nowego chlebka do wypróbowania 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda