Indyk po baskijsku
Letnia potrawa, której składniki bez problemu dostaniemy też zimą. Pięknie pachnie papryką w całym domu. tego idealnie się komponuje zarówno z makaronem, jak i z ryżem. Wypróbujcie ten przepis – to indyk po baskijsku!
Składniki
0,5 kg piersi z indyka lub 4 udka (piersi) z kurczaka
kilka plastrów chorizo
1 cebula
3 papryki: żółta, czerwona, zielona
4-6 pomidorów bez skórki lub passata
śmietanka 12% lub 18% do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)
sól, pieprz cytrynowy, papryka słodka, natka pietruszki
Cebulę siekamy i podsmażamy na złoto na głębokiej patelni lub w woku na oliwie z oliwek lub klarowanym maśle. Mięso kroimy na duże kawałki. Można też pokroić je w kostkę, jak na gulasz. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i obsmażamy ze wszystkich stron.
Gdy mięso będzie z obu stron ścięte, dodajemy pokrojone w grube półplasterki chorizo. Następnie dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory (ewentualnie pomidory w puszce lub passatę). Paprykę kroimy w paski i dorzucamy do mięsa. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Podajemy z makaronem lub ryżem. Dobrze smakuje też ze świeżą sałatą polaną jogurtem.