|||

Kluski z polenty z sosem

Poleca: Ewa
Źródło: Olga Smile

Fot. Ewa

Polentę, czyli kaszkę kukurydzianą, większość osób (w tym ja) odkrywa dopiero, kiedy urodzą im się dzieci 🙂 A szkoda, bo to pyszna sprawa. Choć kluseczki z polenty są bardzo delikatne, nie każdemu będą smakowały. W każdym razie moja dzieciarnia się nimi zajadała. Nawet nasza 9-miesięczna Drobina, która generalnie odmawia gryzienia wszystkiego, co nie jest słodkim biszkoptem, te kluski wsunęła ze smakiem! Przezornie przygotowałam od razu podwójną porcję 😉

Składniki:
(dla 2 osób)
Kluski:
300 ml wody
75 g kaszki kukurydzianek (polenty) ekspresowej (koniecznie ekspresowej!!)
natka pietruszki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki kukurydzianej (ewentualnie pszennej)
3-4 łyżki mleka
sól

Sos:
5-6 pomidorów
2 cebule
papryka czerwona i zielona – po połowie
6 ząbków czosnku
sól, pieprz

Do osolonego wrzątku wsypujemy kaszkę kukurydzianą. Musi być ekspresowa! Chyba że ktoś cierpi na nadmiar czasu 🙂 Zwykłą trzeba gotować kilkadziesiąt minut. Mieszamy, aż zgęstnieje – ok. 3 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mąki, odrobinę soli i łyżkę mleka. Zagniatamy całość, żeby składniki się połączyły. Dolewamy jeszcze 2-3 łyżki mleka, żeby masa była elastyczna. Jeśli wleje się nam za dużo mleka, możemy dodać jeszcze mąkę kukurydzianą.
Wysypujemy odrobinę mąki na blat i formujemy na nim wałki z masy kukurydzianej. Wałki kroimy na małe kawałki i wrzucamy na osoloną wodę. Czekamy, aż wypłyną i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, po czym wyjmujemy cedzakiem.

Kiedy kluski się gotują, przygotowujemy sos. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Cebulę drobno kroimy, a czosnek wyciskamy przez praskę. Papryki kroimy w kostkę. Wszystko podsmażamy na patelni, zaczynając od cebuli – jak się zrumieni, dodajemy resztę składników i trzymamy na patelni, aż papryka troszkę zmięknie – nie za bardzo, żeby nadal była chrupiąca. Doprawiamy solą, pieprzem (można dodać też zioła – bazylię oregano, tymianek – według upodobań :)).

Kluski podajemy prosto „z wody” z sosem albo obsmażamy je jeszcze na patelni na oliwie lub klarowanym maśle.

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy