Sos włoski do gołąbków

Poleca: Iwona

Fot. Iwona

Że gołąbki są pyszne, wie każdy. Czasem wystarczy zmienić nieco przygotowanie sosu, a ta tradycyjna  potrawa nabiera zupełnie innej barwy smakowej. Czosnek… bazylia… i już mamy gołąbki w wersji włoskiej 🙂

Składniki:
1 l bulionu warzywnego
0,5 l przecieru pomidorowego
ząbek czosnku (lub dwa)
gęsta śmietana
koperek, majeranek, bazylia
sól i pieprz
łyżka masła

Do bulionu wlewamy przecier pomidorowy i przypraw. Gotujemy 15 minut. Około 3 łyżki śmietany (można dodać do niej troszkę mąki) mieszamy z zimną wodą, hartujemy sosem i wlewamy do całości. Dodajemy odrobinę masła. Resztę masła rozgrzewamy na patelni i prażymy na nim czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy do sosu i jeszcze chwilę gotujemy. Siekamy drobno świeży koperek i na koniec wsypujemy do sosu. Polewamy gołąbki.

Ta wersja jest dla smakoszy prażonego czosnku. Jeżeli ktoś nie lubi tego specyficznego smaku i aromatu, to masło i czosnek może dodać do sosu bezpośrednio.

Fot. Iwona

Podobne wpisy