Tarta kakaowa z budyniem i jabłkami
Poleca: Ewa
Fot. Ewa |
Chciałam zrobić tartę z jabłkami ułożonymi na kształt różyczek, ale jakoś tak wyszło, że powstała nieco łatwiejsza wersja 🙂
Składniki:
Spód:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
10 g kakao
Masa budyniowa:
(można zrobić podwójną porcję)
3/4 l mleka
0,5 szkl. cukru (lub mniej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
3-4 małe jabłka
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, oblepiamy nim natłuszczoną formę do tarty, nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Po tym czasie pieczemy tartę w 180 stopniach przez 25 minut (pierwsze 15 minut można piec z obciążeniem, tzn. wyłożyć tartę folią aluminiową i obciążyć fasolkami).
Pół litra mleka podgrzewamy w garnuszku z cukrem. W pozostałej ilości mleka rozrabiamy żółtka i mąki. Wlewamy tę mieszaninę na gotujące się mleko z cukrem i intensywnie mieszamy, aż całość zgęstnieje.
Gotowy budyń wylewamy na upieczony spód tarty.
Na wierzchu układamy pokrojone w plastry jabłka.
Całość zapiekamy jeszcze raz w 180 stopniach przez ok. 10 minut.