• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania jarskie

Ratatouille

4 czerwca 2013 • 2  

Poleca: Krolcia
Źródło: Gotujmy.pl

Fot. Krolcia

Cóż można powiedzieć… Zainspirowało mnie śliczne, futrzane, mądre zwierzątko, jakim jest… szczur.
Kto ma w domu starsze dzieci uwielbiające oglądać bajki, ten będzie wiedział, o co chodzi. Przeleciałam internet w celu wyszukania przepisu i oto jest!

Składniki:
Paprykowy sos:
2 nieduże czerwone papryki (u mnie były akurat żółta i czerwona, bo takie tylko były w sklepie)
duża cebula
ząbek czosnku
łyżka creme fraiche (ja dałam śmietanę 18%)
tymianek
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju

Warzywa:
mały bakłażan
jedna cukinia (w sezonie bardziej kolorowo będzie, jeśli się da pół zielonej i pół żółtej cukinii)
2 pomidory
(warzywa powinny mieć podobną średnicę)

Najpierw przygotowujemy sobie składniki, zaczynając od bakłażana. Kroimy go w plasterki i solimy z obu stron, żeby puścił sok.

Paprykę opalamy nad ogniem, tak długo, aż zrobią się czarne pęcherzyki, i zamykamy taką gorącą w garnku na 20 minut (wszystko po to, żeby łatwo było potem zdjąć skórkę).

Sparzamy pomidory i obieramy je ze skórki.

Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Cebula nie musi być jakoś foremnie pokrojona i tak zostanie zblendowana później. Kiedy się zeszkli, dorzucamy pokrojoną paprykę, kilka gałązek tymianku, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości papryki (około 20 minut).

W czasie, kiedy papryka się dusi, kroimy na równe plasterki cukinię i pomidory.
Płuczemy plastry bakłażana z soku, który puścił.

Podduszone warzywa z patelni blendujemy na gładki sos, dodajemy śmietanę i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.

Do żaroodpornego naczynia wlewamy paprykowy sos. Układamy plastry warzyw. Zapiekamy w piekarniku około 40 minut. Pierwsze 25 minut warzywa powinny być przykryte folią aluminiową czy papierem do pieczenia, na ostatnie 15 minut je odsłaniamy.

A teraz moje uwagi.
Następnym razem dam więcej pomidora, pominę bakłażana, bo jest bezsmakowy, a za to dam więcej cukinii i plastry cebuli.
Ponieważ teraz nie czas na cukinie i w sprzedaży były tylko zielone, to dla urozmaicenia kolorów część plastrów była obrana ze skórki.
Ilość składników podanych tu w przepisie weszła idealnie na pokrywkę takiego standardowego, przeciętnego naczynia żaroodpornego.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia
Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku
#bakłażan, #cukinia, #papryka, #pomidory
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Ciasto wybitnie truskawkowe Poprzedni
Sałatka z tortellini • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Pesto z bazylii przepis podstawowy

Pesto  

15 maja 2015

Mielone z żółtym serem  

8 listopada 2013

Gniazdka  

5 czerwca 2013

2 komentarze

  1. Anonimowy

    on 10 stycznia 2014 at 14:10
    Odpowiedz

    Matko kochana, bakłażan bezsmakowy?? Toż to najlepsze warzywo!

  2. Piórko

    on 5 czerwca 2013 at 14:35
    Odpowiedz

    Bardzo lubię film o tym tytule 🙂 Dziękuję za przepis 🙂 Będzie dopełnieniem kolejnego wieczoru filmowego.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda