|||

Pierogi ruskie z karmelizowaną cebulką



Fot. Ewa



Niedługo Wigilia. Pierogów będzie zatrzęsienie. W Domu zrobiliśmy je sobie tydzień temu. Pierogów z taką ilością cebulki jeszcze nie jadłam. A bardzo nam smakowały. Teraz czekamy już na pierogi od Mam/Babć. Wiadomo – najlepsze.

Składniki:
(na ok. 30 sztuk)
ciasto na pierogi z 2 szkl. mąki
500 g cebuli (ok. 3 sztuki)
800 g ziemniaków
100 g twarogu
sól, pieprz

Cebule siekamy i podsmażamy na oliwie lub maśle klarowanym. Smażymy je długo, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zrobią się brązowe, miękkie i znacznie zmniejszą swoją objętość. Solimy do smaku i odstawiamy do ostudzenia.

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (można to zrobić poprzedniego dnia), mielimy lub rozdrabniamy widelcem czy tłuczkiem. Mieszamy je z cebulą i rozdrobnionym twarogiem (również można go zmielić). Doprawiamy do smaku.

Ciasto na pierogi rozwałkowujemy cienko, wycinamy kółka (np. szklanką), nakładamy na każde nadzienie, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Pierogi układamy na tacy wyłożonej ściereczką. Przykrywamy również ściereczką.

Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 2-3 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Poleca: Ewa
Źródło: Magazyn Kuchenny

Podobne wpisy