Jesienne ciasto z gruszkami i cynamonem

Jesienne ciasto z gruszkami i cynamonem

Piękną mieliśmy jesień w tym roku. Aż żal, że już się kończy. Trzeba ją jednak wykorzystać do ostatniej chwili. Zapraszam Was dziś na prawdziwie jesienne ciasto z gruszkami i cynamonem. Nic tak mi się nie kojarzy z jesienią jak właśnie gruszki, jabłka, dynia i oczywiście cynamon. Ten ostatni niedługo przyda się do grudniowych, zimowych wypieków – jeszcze kilka dni i zacznie się wielkie pieczenie pierniczków! Ale na razie cieszmy się ciastem z gruszkami. Jeśli w tej wersji Wam nie posmakuje, spróbujcie ciasta drożdżowego z gruszkami. Ja nie mogę się zdecydować, które jest lepsze!

Składniki

(na tortownicę o średnicy 24 cm)

1 kg twardych gruszek
4 jajka
100 g cukru
3/4 szkl. oleju
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu

Gruszki obieramy, kroimy na niewielkie kawałki i obtaczamy w cynamonie.

Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta, jasna masa. Dolewamy powoli olej i cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy gruszki i lekko je dociskamy.

Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut – do suchego patyczka.

Źródło: Ania Gotuje

Jesienne ciasto z gruszkami i cynamonem

Podobne wpisy