• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Drożdżówka z gruszkami
ciasta drożdżowe

Drożdżówka z gruszkami

15 września 2016 • 4  

Ostatnio rzadko gotuję z książek kucharskich, ale kiedy na zewnątrz zrobiło się chłodniej i słońce zaczęło wcześniej zachodzić, musiałam sięgnąć po klasyk na mojej półce. Z tej książki wychodzą najlepsze jesienne drożdżówki – na dużej ilości drożdży, puszyste i mocno wyrośnięte. Rozpływają się w ustach.

Drożdżówka z gruszkami zawiera bardzo mało cukru. Wybierzcie do niej słodkie owoce albo serwujcie ją z domowymi dżemami. Jesień czas zacząć…

Składniki

3 szkl. mąki
50 g drożdży
1 szkl. mleka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
2 żółtka
125 g roztopionego i przestudzonego masła
4 gruszki
garść suszonej żurawiny

Do ciepłego (nie gorącego!) mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru pudru. Całość w dużym kubku lub misce (mocno wyrośnie!) odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut – do spienienia.

Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn drożdżowy, resztę cukru pudru i cukru waniliowego, sól, żółtka i masło. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne i nie kleić się do rąk, w razie potrzeby dosypujemy mąki, ale niezbyt dużo. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do omączonej miski i zostawiamy przykryte ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (np. do tortownicy o średnicy 26 cm). Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na dowolnej wielkości kawałki – układamy je na cieście. Pomiędzy gruszkami rozkładamy żurawinę, dociskając, żeby mocniej przylegała do ciasta. Można posypać ciasto kruszonką. Formę przykrywamy ściereczką o zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 minut – do suchego patyczka.

Źródło: Ewa Aszkiewicz, Kuchnia polska. 1001 przepisów

Drożdżówka z gruszkami

#gruszki, #żurawina
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Chleb z pomidorami na zakwasie Poprzedni Chleb z pomidorami na zakwasie
Zupa z czerwoną soczewicą • Kolejny Zupa z czerwoną soczewicą

Zajrzyj też tutaj

Placek maślany  

12 maja 2014
Klasyczne ciasto drożdżowe z jabłkami

Klasyczne ciasto drożdżowe z jabłkami  

14 marca 2013
Makowa gwiazda

Makowa gwiazda  

15 grudnia 2016

4 komentarze

  1. Konczi i Szpileczka

    on 15 września 2016 at 10:52
    Odpowiedz

    Pysznie wygląda jak u babci :))

    • eva

      on 15 września 2016 at 11:07
      Odpowiedz

      Bo to przepisz takiej właśnie książki kucharskiej – wszystko jak u babci:)

  2. Wypieki Beaty

    on 15 września 2016 at 08:29
    Odpowiedz

    Drożdżówka a do tego kubek gorącej czekolady …. mmmm

    • eva

      on 15 września 2016 at 09:13
      Odpowiedz

      Herbata z sokiem też pasuje 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda