Drożdżówka z gruszkami

Drożdżówka z gruszkami

Ostatnio rzadko gotuję z książek kucharskich, ale kiedy na zewnątrz zrobiło się chłodniej i słońce zaczęło wcześniej zachodzić, musiałam sięgnąć po klasyk na mojej półce. Z tej książki wychodzą najlepsze jesienne drożdżówki – na dużej ilości drożdży, puszyste i mocno wyrośnięte. Rozpływają się w ustach.

Drożdżówka z gruszkami zawiera bardzo mało cukru. Wybierzcie do niej słodkie owoce albo serwujcie ją z domowymi dżemami. Jesień czas zacząć…

Składniki

3 szkl. mąki
50 g drożdży
1 szkl. mleka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
2 żółtka
125 g roztopionego i przestudzonego masła
4 gruszki
garść suszonej żurawiny

Do ciepłego (nie gorącego!) mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru pudru. Całość w dużym kubku lub misce (mocno wyrośnie!) odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut – do spienienia.

Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn drożdżowy, resztę cukru pudru i cukru waniliowego, sól, żółtka i masło. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne i nie kleić się do rąk, w razie potrzeby dosypujemy mąki, ale niezbyt dużo. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do omączonej miski i zostawiamy przykryte ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (np. do tortownicy o średnicy 26 cm). Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na dowolnej wielkości kawałki – układamy je na cieście. Pomiędzy gruszkami rozkładamy żurawinę, dociskając, żeby mocniej przylegała do ciasta. Można posypać ciasto kruszonką. Formę przykrywamy ściereczką o zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 minut – do suchego patyczka.

Źródło: Ewa Aszkiewicz, Kuchnia polska. 1001 przepisów

Drożdżówka z gruszkami

Podobne wpisy