Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru to klasyka, która w sezonie powinna się znaleźć w każdej kuchni. I nie ma wytłumaczenia, że za kwaśny, że rabarbar niedobry – jak dają, to trzeba brać, a dosłodzić można wedle uznania!

Składniki

3 gałązki rabarbaru
4 łyżki cukru (plus cukier na dosłodzenie)
1-2 goździki
sok z połowy cytryny
1 l wody

Rabarbar dokładnie myjemy, można też obrać go z nitek albo całkiem ze skórki, ale nie jest to konieczne. Kroimy go na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Zasypujemy 4 łyżkami cukru i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.

Zalewamy całość wodą, dodajemy goździki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy chwilę, do miękkości rabarbaru.

Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i ewentualnie dosładzamy.

Przecedzamy kompot przez sito, dokładnie wyciskając soki z rabarbaru. Pijemy na ciepło albo z kostkami lodu.

Kompot z rabarbaru

Podobne wpisy