Korzenne ciasto z dynią
|

Korzenne ciasto z dynią

Dynia, dynia, dynia na wszystkie sposoby. W okresie od jesieni do zimy wykorzystują ją, kiedy tylko się da. Moje niedawne odkrycie to dyniowy sos alfredo do makaronu, ale nie ukrywam, że najbardziej lubię dania z dynią na słodko, czyli – mówiąc wprost – dyniowe ciasta. Dwa lata temu zachwyciła mnie drożdżówka z dynią – bardzo Wam ją polecam, bo rośnie jak szalona, a do tego ma przepiękny pomarańczowy kolor. Dziś mam dla Was z kolei korzenne ciasto z dynią. Korzenne, bo przecież jeszcze tylko kilka dni zostało nam do świąt! Możecie je przeciąć i przełożyć powidłami śliwkowymi, możecie polać czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Ale nawet bez dodatków będzie pyszne!

Składniki

(na blachę o wymiarach 25 x 25 cm)

2 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 i 1/2 łyżki kakao
20 g przyprawy do piernika
270 g masła
1 szkl. cukru
300 g puree z dyni
4 jajka (białka i żółtka osobno)

Masło roztapiamy z cukrem i zdejmujemy z palnika. Dodajemy puree z dyni oraz żółtka i miksujemy.

W osobnej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika.

Suche składniki dodajemy powoli do mokrych i cały czas miksujemy na niskich obrotach, tylko do połączenia się składników.

Białka ubijamy na sztywno i powoli dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 25-30 minut – do suchego patyczka.

Źródło: Searching for an amaranth

Korzenne ciasto z dynią

Podobne wpisy