I znów pomysł zaczerpnięty z Pinteresta. Tylko nadzienie zmieniłam. W oryginale było czekoladowe, mnie bardziej pasuje kokos. Choć oczywiście można go zastąpić nawet zwykłą nutellą albo roztopioną czekoladą. W tych ciasteczkach najważniejszy jest kształt. Przyznacie sami, że są sympatyczne – takie kakaowe gniazdka. A przy tym smakują obłędnie – są kruche i mocno kakaowe.
Składniki
Gniazdka
210 g mąki
100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
80 g cukru pudru
40 g kakao
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa kokosowa
125 ml mleka
25 g cukru
50 g masła
60 g wiórków kokosowych
Dodatkowo
kolorowe M&M’sy lub inne draże czy żelki w kształcie jajek
Ze składników na gniazdka wyrabiamy ciasto – ręcznie lub w malakserze. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na małe kawałki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego (ok. 35-gramowe). Przeciskamy te kawałki ciasta przez wyciskarkę do czosnku, formując kształt gniazdek – od razu na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Cały kawałek ciasta nie zmieści się do wyciskarki, więc dzielimy go na 3-4 części i uzupełniamy, starając się, żeby wyciskane sznureczki się nie przerwały, dopóki nie przeciśniemy całego 35-gramowego kawałka ciasta, tworząc jedno gniazdko.
Za pomocą nakrętki robimy w gniazdkach wgłębienie. Dociskamy nakrętkę prawie do samego dna. Na koniec ręcznie poprawiamy gniazdka, żeby nadać im okrągły kształt. Jeśli pojedyncze nitki będą odstawać, to po upieczeniu szybko się wykruszą.
Pieczemy gniazdka w 170 stopniach przez ok. 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę kokosową. Mleko zagotowujmy z cukrem, wsypujemy kokos i gotujemy, często mieszając, aż masa zgęstnieje (ok. 15-20 minut). Masę zdejmujemy z ognia i do jeszcze gorącej dodajemy masło, mieszając całość, aż masło się rozpuści. Zostawiamy do przestudzenia.
Na upieczone i ostudzone gniazdka wykładamy masę kokosową, wypełniając nią całe zagłębienie. Układamy jajka po trzy.
9 komentarzy
Justyna
on 13 kwietnia 2017 at 15:30Ewa, na ile mniej więcej sztuk jest ten przepis?
Ewa Popielarz
on 19 kwietnia 2017 at 11:19Niestety już tego nie pamiętam. Wydaje mi się, że wyszła mi pełna blacha ciastek.
Natalia F
on 27 kwietnia 2015 at 18:51Wygląda rewelacyjnie:) muszę spróbować nie tylko przepis, ale i wygląd ciasteczek 🙂
eva
on 27 kwietnia 2015 at 19:44Polecam!
Kakaowy spód jest pyszny. Z kokosem bardzo dobrze współgra, ale i inne nadzienia się sprawdzą na pewno 🙂
Justyna Żak
on 26 marca 2015 at 20:56ale rewelacyjny pomysł:)
Agnieszka
on 26 marca 2015 at 12:47W tym roku zrobię z dzieciakami takie gniazdka!
eva
on 26 marca 2015 at 19:04Super! Chętnie zobaczymy na zdjęciu jak wyszły 🙂
galeria61
on 26 marca 2015 at 08:18Fajny pomysł z wyciskarką do czosnku i nakrętką, praktyczny 🙂 a gniazdka wyglądają smakowicie :))
eva
on 26 marca 2015 at 19:03Wszystko pod ręką, a efekt ciekawy, prawda?:)