Bułeczki typu scones uwielbiam, od kiedy pierwszy raz ich spróbowałam. Mam kilka swoich ulubionych smaków, ale scones marchewkowe pojawiły się u nas po raz pierwszy. Wielkanoc się zbliża, więc wszystko, co wiąże się z jajkami, marchewkami i królikami, jest w cenie.
Składniki
(na 8 sztuk)
110 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej chlebowej
35 g cukru
85 g zimnego masła
50 g startej marchewki
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
60-90 ml mleka
Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka wkładamy do malaksera lub wykładamy na blat. Zimne masło kroimy w niewielką kostkę. Wyrabiamy rękami lub malakserem ciasto, dolewając stopniowo mleko – tyle, ile ciasto zabierze.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na dość gruby placek w kształcie koła lub prostokąta. Dzielimy go na cztery równe części, a każdą z nich jeszcze na pół – tak żeby powstało osiem trójkątów. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 200 stopniach przez 12-15 minut.
Podajemy z waniliowym serkiem (np. jaglanym), dobrze smakują również z miodem albo dżemem.
Źródło: Texanerin Baking
4 komentarze
Kinga Łucja
on 25 marca 2015 at 05:41Wygląda apetycznie 🙂
eva
on 25 marca 2015 at 11:41Nie tylko wygląda 🙂 Polecam spróbować!
Justyna Żak
on 24 marca 2015 at 21:34muszą być pyszne:)
eva
on 25 marca 2015 at 11:41Są 🙂 A w zasadzie były 🙂