Scones marchewkowe
|

Scones marchewkowe

Bułeczki typu scones uwielbiam, od kiedy pierwszy raz ich spróbowałam. Mam kilka swoich ulubionych smaków, ale scones marchewkowe pojawiły się u nas po raz pierwszy. Wielkanoc się zbliża, więc wszystko, co wiąże się z jajkami, marchewkami i królikami, jest w cenie.

Składniki

(na 8 sztuk)
110 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej chlebowej
35 g cukru
85 g zimnego masła
50 g startej marchewki
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
60-90 ml mleka

Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka wkładamy do malaksera lub wykładamy na blat. Zimne masło kroimy w niewielką kostkę. Wyrabiamy rękami lub malakserem ciasto, dolewając stopniowo mleko – tyle, ile ciasto zabierze.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na dość gruby placek w kształcie koła lub prostokąta. Dzielimy go na cztery równe części, a każdą z nich jeszcze na pół – tak żeby powstało osiem trójkątów. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 200 stopniach przez 12-15 minut.

Podajemy z waniliowym serkiem (np. jaglanym), dobrze smakują również z miodem albo dżemem.

Źródło: Texanerin Baking

Scones marchewkowe

Podobne wpisy