• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Pączki ptysiowe z ciasta parzonego
ciasteczka// tłusty czwartek

Pączki ptysiowe Anny Starmach

2 lutego 2016 • 4  

Anna Starmach, autorka przepisu, reklamuje te pączki ptysiowe w następujący sposób: nie zawierają drożdży, więc nie ma problemów z wyrastaniem; są małe, więc nie muszą się długo smażyć. Tyle że klasyczne pączki też nie smażą się długo, inaczej ociekałyby tłuszczem. Może chodzi o to, że w garnku mieści się sporo pączków ptysiowych na raz? Jeśli tak, to faktycznie – w dwóch turach wysmażyłam kuleczki z całego ciasta.

Nie wiem, co sądzić o tych minipączkach ptysiowych. Nie mogę odmówić im smaku. Choć dla miłośników słodkości mogą się okazać za mało dosłodzone. Można to nadrobić cukrem pudrem albo np. polewą czekoladową. Jednak ciasto parzone jest według mnie o wiele bardziej pracochłonne w przygotowaniu niż drożdżowe. Cóż, spróbujcie sami – może akurat okaże się, że to są pączki Waszego życia?

Składniki

(na ok. 35 sztuk malutkich pączków)

300 ml wody
80 g masła
2 łyżki cukru
400 g mąki
1 łyżeczka cukru z wanilią
3 jajka
olej lub smalec do smażenia

Wodę, masło i cukier umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Kiedy składniki się rozpuszczą, dodajemy mąkę i cukier waniliowy. Podgrzewamy ciasto jeszcze chwilę, dokładnie mieszając, do momentu, aż będzie odchodzić od ścianek garnka.

Odstawiamy ciasto na chwilę do przestudzenia – najlepiej przełożyć je do innej miski. Gdy ciasto nieco przestygnie, dodajemy po jednym jajku i dokładnie mieszamy – łyżką, ręką lub mikserem. Na początku będzie to trudne, bo ciasto jest bardzo zwarte, z czasem zacznie się rozwarstwiać, żeby na koniec znowu uzyskać jednolitą konsystencję.

Z powstałego ciasta lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Smażymy kulki na rozgrzanym do 175 stopni oleju lub smalcu. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego, sprawdzamy temperaturę, wrzucając kawałek ciasta na rozgrzany tłuszcz. Jeśli zacznie od razy skwierczeć, temperatura jest właściwa – trzeba tylko uważać, żeby pączki nie rumieniły się za szybko.

Usmażone pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy np. posypane cukrem pudrem.

Źródło: Anna Starmach, Pyszne na słodko

Pączki ptysiowe z ciasta parzonego

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Chałka żyrafa Poprzedni
Pączki warszawskie • Kolejny Pączki warszawskie z 8 żółtek

Zajrzyj też tutaj

Pączki błyskawiczne z serka homogenizowanego  

12 lutego 2015

Maślane ciasteczka  

13 stycznia 2014

Kruche ciasteczka z M&M’sami  

20 lutego 2015

4 komentarze

  1. Kraina Sosny

    on 2 lutego 2016 at 18:09
    Odpowiedz

    Ciasto parzone jest bardziej złożone w przygotowaniu niż drożdżowe? Przecież Ogranicza się do trzech czynności. Składniki trzeba zagotować, połączyć z mąką, a na koniec wmieszać jajka i można smażyć. To właśnie z drożdżowym jest więcej pracy. Najpierw trzeba przygotować zaczyn na ciasto, odczekać aż urośnie. Potem wyrabiać z pozostałymi składnikami jakieś 10 minut. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Potem formować kulki, znowu odstawić do wyrośnięcia i dopiero smażyć. Drożdżowe zajmuje znacznie więcej czasu 😀

    • eva

      on 2 lutego 2016 at 22:32
      Odpowiedz

      W zasadzie wszystko się zgadza, ale przy cieście drożdżowym "złożony" jest tylko czas 🙂 Jeśli jeszcze skorzysta się z pomocy robota kuchennego (a ja korzystam), to wystarczy w zasadzie odmierzyć składniki. Reszta to głównie czekanie 🙂

      W parzonym cieście jest dużo momentów, które przyprawiają mnie o drżenie – czy się uda 😉 Szczególnie moment mieszania jajek z ciastem. Oj, nie lubię tego…

      Ale parzone robiłam kilka razy w życiu, a drożdżowe robię kilka razy w tygodniu. Pewnie stąd moje odczucia 🙂

  2. Madzia - happinessdiy

    on 2 lutego 2016 at 14:40
    Odpowiedz

    Miałam zamiar w tym roku odpuścić sobie tłusty czwartek, ale cały internet oszalał na punkcie słodkości i chyba nie dam rady!!!

    • eva

      on 2 lutego 2016 at 14:54
      Odpowiedz

      Ja odpuszczam 😀 Ale w ubiegłym tygodniu smażyłam pączki już ze trzy razy. Na ten rok wystarczy 😀

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda