Kakaowy chlebek bananowy
|

Kakaowy chlebek bananowy

Chlebek bananowy to w naszym domu hit od dawna. Zazwyczaj nie dodaję do niego nawet cukru – banany i czekolada wystarczają, żeby pokryć zapotrzebowanie dzieci na słodkości. Tym razem zamarzyła mi się jednak nieco inna wersja. Upiekłam kakaowy chlebek bananowy i powiem Wam, że teraz mam dylemat, bo nie wiem, który jest lepszy – klasyczny czy ten z dodatkiem kakao. Chlebek bananowy w tej odsłonie jest gęsty, ciężki, ale nie zakalcowaty. Tylko pamiętajcie, żeby nie wyciągać go z piekarnika zbyt szybko – musi się dobrze dopiec w środku.

Składniki

(na keksówkę o długości 25-30 cm)

3 banany
120 g roztopionego i ostudzonego masła
2 jajka
1/4 szkl. jogurtu naturalnego
1 szkl. mąki
1/2 szkl. gorzkiego kakao
1/2 szkl. cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
50 g posiekanej gorzkiej czekolady

Banany wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy masło, jajka i jogurt i mieszamy – również widelcem.

W osobnej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Łączymy zawartość obu misek i znów mieszamy – do połączenia się składników.

Na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy ją z ciastem.

Przekładamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 170 stopniach przez 60-70 minut – do suchego patyczka.

Źródło: I love bake

Podobne wpisy