Kanapka z chlebka szwedzkiego z indykiem

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Piknik, szybki obiad lub kolacja – ciepła kanapka z mięsem i warzywami wspaniale się do tego nadaje. Dla dorosłych, dla dzieci, dla niejadków… Jednym słowem – dla wszystkich. Dzięki różnorodności dodatków każdy z łatwością przyrządzi ja po swojemu.

Składniki:
4 chlebki szwedzkie
2 fileciki z indyka
odrobina oliwy z oliwek
przyprawy do mięsa wedle uznania (użyłam ostrej papryki, vegety, mieszanki hiszpańskiej i natki pietruszki z czosnkiem)
czerwona cebula
ogórek kiszony
pomidor
sos pieprzowy, ketchup (lub inne sosy według uznania)

Mięso kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na oliwie z oliwek, doprawiamy wedle uznania. W tym czasie kroimy cebulę w piórka, a ogórka i pomidora w plasterki. Chlebek szwedzki podgrzewamy w mikrofalówce lub w piekarniku (najlepiej opcja grill).

Podgrzany chlebek smarujemy sosem pieprzowym, układamy cebulę, ogórka, pomidora i mięso. Polewamy ketchupem i przykrywamy drugim chlebkiem.

Podobne wpisy