Poleca: Agaj
![]() |
Fot. Agaj |
Mięso mielone to u nas numer jeden. Dla naszej Lenki to jedyne mięso, którego nie chomikuje w policzkach 😉 a dla męskiej części rodziny mielone to podstawa każdego obiadu 🙂 Podaję wersję solo, ale polecam również z dodatkiem pieczarek lub papryki, które wcześniej obsmażamy na patelni.
Składniki:
10-12 dużych ziemniaków
500 g mięsa mielonego (u nas z łopatki)
szklanka startego żółtego sera
mała cebula
sól, pieprz
Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
1 żółtko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Mięso z przyprawami i cebulą smażymy na patelni.
2. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i cały czas mieszamy, do czasu aż sos będzie jednolity – uważamy, żeby nie przypalić 🙂 Ściągamy z ognia i dodajemy żółtko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową – mieszamy.
3. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
4. Na ziemniaki wysypujemy mięso, połowę startego sera i polewamy połową sosu.
5. Ponownie układamy ziemniaki, posypujemy serem i polewamy sosem.
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy ok. 20-25 minut.
![]() |
Fot. Agaj |
![]() |
Fot. Agaj |
7 komentarzy
Anonimowy
on 10 kwietnia 2014 at 05:53witam mi wyszło, tylko ja jak zwykle cos musze dodac swojego…pieczarki na jedną warstwe…
Anonimowy
on 23 lutego 2014 at 15:43a mi wyszlo 🙂
Anonimowy
on 15 lutego 2014 at 14:08DObre, ale faktycznie jest strasznie sycące..
Anonimowy
on 24 października 2013 at 13:32mnie nie wyszło 🙁
Anonimowy
on 13 sierpnia 2013 at 14:59Właśnie zapiekam piekarniku. Mam nadzieję, że wyjdzie super 😉
Wrublinka
on 3 kwietnia 2013 at 17:20właśnie zrobiliśmy, zjedliśmy po porcji, pyychaaaa, tylko jest baaardzo sycące i wystarczy na 2 razy!
gabriellao0
on 29 marca 2013 at 19:46Robiłam,smaczniaste!