|

Zapiekanka z mięsa mielonego

Poleca: Agaj

Fot. Agaj

Mięso mielone to u nas numer jeden. Dla naszej Lenki to jedyne mięso, którego nie chomikuje w policzkach 😉 a dla męskiej części rodziny mielone to podstawa każdego obiadu 🙂 Podaję wersję solo, ale polecam również z dodatkiem pieczarek lub papryki, które wcześniej obsmażamy na patelni.

Składniki:
10-12 dużych ziemniaków
500 g mięsa mielonego (u nas z łopatki)
szklanka startego żółtego sera
 mała cebula
sól, pieprz


Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
1 żółtko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Mięso z przyprawami i cebulą smażymy na patelni.
2. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i cały czas mieszamy, do czasu aż sos będzie jednolity – uważamy, żeby nie przypalić 🙂 Ściągamy z ognia i dodajemy żółtko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową – mieszamy.
3. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
4. Na ziemniaki wysypujemy mięso, połowę startego sera i polewamy połową sosu.
5. Ponownie układamy ziemniaki, posypujemy serem i polewamy sosem.
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy ok. 20-25 minut.

Fot. Agaj

Fot. Agaj

Podobne wpisy