• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta czekoladowe// ciasta z owocami

Kopiec kreta

25 kwietnia 2013 • 6  

Poleca: Ewa
Źródło: Kotlet.tv

Fot. Ewa

Jaki jest pierwszy zwiastun wiosny? Przebiśniegi? Żonkile? Nie – kopce kretów 😀 Zauważcie, jak “pięknie” są nimi upstrzone nasze podwórka i parki 😉 Pierwszym wypiekiem na wiosnę powinien być zatem właśnie kopiec kreta. I to nie z “pudełka” (dawno dawno temu można było kupić takiego “gotowca”), ale zrobiony własnoręcznie. To łatwe!

Składniki:
Spód:
125 g masła
5 łyżek mleka
1/2 szkl. cukru
3 łyżki kakao
1,5 szkl. mąki
2 jajka (białka i żółtka osobno)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Góra:
500 g kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 tabliczka czekolady
3-4 banany
2 śmietan fixy

W garnku rozpuszczamy masło z mlekiem i cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao – mieszamy, aż masa będzie jednolita. Zostawiamy do ostygnięcia.

Białka ubijamy na sztywno (z odrobiną soli). W osobnej misce mieszamy żółtka z mąką, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i ostudzoną masą maślano-kakaową – mikserem albo ręcznie. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Pieczemy w tortownicy o średnicy ok. 26 cm (im będzie mniejsza, tym ciasto wyżej wyrośnie) w 180 stopniach ok. 25 minut. Ciasto może wyrosnąć nierówno, rośnie w ogóle niewiele – zupełnie się tym nie przejmujemy 🙂

Po ostudzeniu wyjmujemy ciasto z formy, odcinamy mu wierzch (najlepiej ściąć od razu połowę ciasta). Odciętą górę zostawiamy na razie z boku – przyda się później. Na środku spodu ciasta układamy banany (całe albo pokrojone). Można dać też dowolne inne owoce – banany są dość mdłe, ale mimo wszystko dobrze tu pasują.

Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder wymieszany z fixami (można je zastąpić 1 łyżką żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl. wrzątku – wtedy dodajemy ją już po ubiciu piany). Do ubitej śmietany dodajemy (mieszając już łyżką) pokrojoną na małe kawałki czekoladę.

Uwaga! Nie rezygnujcie z czekolady! Sama śmietana będzie zbyt mdła. Można zamiast czekolady dodać do niej np. kokos albo płatki migdałów.

Śmietanę układamy na bananach w kształt kopca. Odciętą wcześniej górę ciasta kruszymy i delikatnie układamy (wysypujemy/przyklejamy) na śmietanie. No chyba że chcecie mieć kopiec zimą – wtedy wierzchnia warstwa niech zostanie biała 🙂

Wkładamy do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało.

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

#banany, #czekolada, #kakao, #kremówka
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Bułeczki z serkiem topionym i majerankiem Poprzedni
Pijana kaczka z buraczkami • Kolejny Pijana kaczka z buraczkami

Zajrzyj też tutaj

Rolada z dżemem malinowym i mascarpone  

24 maja 2013

Marchewkowe rogaliki z dżemem  

9 maja 2013

Lody jogurtowo-wiśniowe (bez jajek)  

21 lipca 2013

6 komentarzy

  1. Kulinarnyblog.pl

    on 25 kwietnia 2013 at 12:31
    Odpowiedz

    To ciasto było mega pupularne jakiś czas temu.. a teraz wróciły wspomnienia.

    —
    Zapraszam również do siebie na bloga: http://www.kulinarnyblog.pl

  2. Anonimowy

    on 25 kwietnia 2013 at 12:18
    Odpowiedz

    Hmmmm w pudełkowym kopcu kreta krem ma smak bananów. Może ktoś poeksperymentuje ze śmietaną i bananami?

    • Ewa P.

      on 25 kwietnia 2013 at 12:42
      Odpowiedz

      Trzeba by pokombinować 🙂 Bitej śmietany z bananami nie widzę, ale gdyby zrobić bardziej kremową masę…

  3. yve

    on 25 kwietnia 2013 at 11:21
    Odpowiedz

    nie lubie kopców bo mi całe podwórko "ozdobiły".. a wiadomo jak trudno je przegonic…. Ale kopiec chetnie zrobie:D

  4. Inspirowane Smakiem

    on 25 kwietnia 2013 at 10:21
    Odpowiedz

    Faktycznie bardzo proste w przygotowaniu. Chociaż u mnie pasowałoby bardziej określenie 'kopiec nornicy'. 😉

    • Ewa P.

      on 25 kwietnia 2013 at 10:23
      Odpowiedz

      Żeby mój wyglądał jak na żywo, powinnam jeszcze na koniec wejść w niego butem – jak to robi moje dziecko ze wszystkimi kretowiskami 😉

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda