Włoska zupa z ciecierzycą
Poleca: Iwona
Źródło: Kwestia Smaku
Fot. Iwona |
Włoskie jedzenie jest pyszne… Ale czy zrobiona u nas pizza nie jest lepsza, bogatsza w składniki?? Albo spaghetti, które na dobre zagościło w naszych domach? Teraz nadszedł czas na „naszą” zupę z cieciorką. Moja wersja jest z gatunku zupa krem, bo jako posiłek jednodaniowy musi być treściwa 🙂
Składniki :
2-3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
5-6 łyżek oliwy
1,5 l bulionu
puszka ciecierzycy
pęczek natki pietruszki lub koperku
sól pieprz, oregano i tymianek
makaron
3 duże ziemniaki
2-3 średnie marchewki
cebula
Cebulę kroimy na drobne paski, czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchewki. Podsmażamy chwilę, ciągle mieszając. Dodajemy tymianek (może być świeży rozmaryn, jeśli go mamy).
Dodajemy pomidory i nadal podgrzewamy – ok. 10 minut.
Zalewamy litrem bulionu i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy pół puszki cieciorki.
Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mieszamy, a następnie wszystko miksujemy na krem (jeżeli dodaliśmy świeży rozmaryn, przed miksowaniem należy go wyjąć!!!).
Dodajemy resztę ciecierzycy i makaron.
U mnie ze względu na dzieci daję drobny – literki albo muszelki. W wersji dla dorosłych polecam długi, ugotowany oddzielnie makaron.
Wskazówka: Jeżeli gotujemy zupkę na tzw. „drugi dzień”, makaron wrzucam do zupy już ugotowanej, zmiksowanej, bo sam naciągnie. Warto jeszcze tylko co jakiś czas przemieszać, żeby nie przywarł do dna.
Uwaga – podane przeze mnie porcje są na duży garnek.
Fot. Iwona |