Zupa z tortellini i szpinakiem

Zupa z tortellini i szpinakiem

Zupy tego typu lubię głównie za to, że mogą pełnić funkcję zarówno pierwszego, jak i drugiego dania. Dopóki moje dzieci jadały obiady w przedszkolu albo w szkole, przygotowywałam w tygodniu tylko jeden ciepły posiłek, ale teraz staram się, żeby zupa zawsze była na stole, kiedy mój najstarszy syn wraca do domu ze szkoły. Ale życie jest tylko życiem i czasem to się po prostu nie udaje. Zupa z tortellini to jeden z moich sposobów na szybki obiad w dni, kiedy na nic nie ma czasu. Dobrze tylko mieć wcześniej zamrożony bulion – wtedy taką zupę da się przygotować naprawdę szybko.

Składniki

1 opakowanie tortellini
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
3 łyżki masła
1/4 szkl. mąki
ok. 2. l bulionu (ewentualnie wody)
1 szkl. mleka
120 g liści szpinaku (świeżych)
sól, pieprz
zioła prowansalskie

Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (można to zrobić na patelni albo od razu w garnku). Dodajemy obrane i pokrojone w talarki marchewki. Całość smażymy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy, tak żeby wszystkie warzywa były w niej obtoczone. Jeśli smażyliśmy na patelni, to całość przekładamy do garnka.

Powoli wlewamy bulion, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Doprowadzamy zupę do wrzenia. Wrzucamy tortellini, zagotowujemy i trzymamy zupę gotującą się przez tyle minut, na ile wskazuje instrukcja gotowania tortellini.

Dolewamy mleko i jeszcze raz zagotowujemy zupę z tortellini. Na 2-3 minuty przed końcem dorzucamy świeże liście szpinaku, kosztujemy i ewentualnie doprawiamy.

Źródło: Gotuj z Cukiereczkiem

Podobne wpisy