|

Kofty greckie

Poleca: Ewa
Źródło: Just My Delicious

Kofty podane z sosem tzatziki
Fot. Ewa

Czyli mielone na patyku 🙂 Niby nic, a cieszy oczy. Miła odmiana dla codziennych obiadów. Koniecznie wykorzystajcie wszystkie wymienione niżej przyprawy!

Składniki:
500 g mielonej jagnięciny (lub innego mięsa, u mnie wołowina)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
cynamon, kardamon, kolendra, imbir, pieprz cayenne, czarny pieprz, sól

Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy z mięsem i przyprawami – ilości przypraw według własnego smaku. Formujemy podłużne kotlety i owijamy je wokół patyków do szaszłyków. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut – aż się zarumienią. Podajemy np. z ulubionym sosem, młodymi ziemniaczkami i sałatką warzywną.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy