Kofty greckie
Poleca: Ewa
Źródło: Just My Delicious
Kofty podane z sosem tzatziki Fot. Ewa |
Czyli mielone na patyku 🙂 Niby nic, a cieszy oczy. Miła odmiana dla codziennych obiadów. Koniecznie wykorzystajcie wszystkie wymienione niżej przyprawy!
Składniki:
500 g mielonej jagnięciny (lub innego mięsa, u mnie wołowina)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
cynamon, kardamon, kolendra, imbir, pieprz cayenne, czarny pieprz, sól
Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy z mięsem i przyprawami – ilości przypraw według własnego smaku. Formujemy podłużne kotlety i owijamy je wokół patyków do szaszłyków. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut – aż się zarumienią. Podajemy np. z ulubionym sosem, młodymi ziemniaczkami i sałatką warzywną.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |