Ogórkowa z warzywami
Poleca: Ewa
Źródło: Olga Smile
Fot. Ewa |
Zazwyczaj robię zupy na rosole – dorzucam tylko jakieś konkretne dodatki, żeby zmienić smak. Dlatego każdy inny sposób przyrządzenia zupy skrzętnie sprawdzam i zapisuję 🙂 Dziś ogórkowa na samych warzywach.
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1 mały seler
4 ogórki kiszone
2 szkl. soku ze słoika z ogórkami
500 g ziemniaków
200 ml śmietany lub gęstego jogurtu
sól, pieprz
Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Zalewamy całość 2 litrami wody, solimy i gotujemy do miękkości warzyw.
Na koniec dodajemy śmietanę/jogurt i sok spod ogórków, doprawiamy.