Sernik na emigracji
Poleca: Antylopka
Fot. Antylopka |
Niektóre smaki są niezastąpione, np. sernik mojej mamy na prawdziwym twarogu. We Francji jednak takiego nie znalazłam, więc zaadaptowałam przepis pod dostępne produkty.
Składniki na tortownicę 30 cm:
800 gram serka wiejskiego
200 gram masła
5 jajek (oddzielone białka od żółtek)
200 gram cukru
cukier waniliowy
budyń śmietankowy
2 garści rodzynek
szczypta soli
1. Rozetrzeć masło na masę, dodawać po jednym żółtku, dosypując cukier i serek, i dokładnie rozcierać na jednolitą masę.
2. Gdy wymieszamy już całość serka, cukru i żółtek, dodać budyń i cukier waniliowy.
3. Rodzynki przelać na sitku gorącą wodą i dodać do masy, następnie przemieszczać delikatnie.
4. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
5. Gotową masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub manną.
6. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 1 h 20 min.
Udekorowanie:
tabliczka czekolady mlecznej
50 gram masła
2 łyżki gęstej słodkiej śmietany
wiórki kokosowe
Tradycyjnie dekoruję polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Polewę robię z mlecznej czekolady, masła i gęstej słodkiej śmietany. Czekoladę rozpuszczamy na parze, łączymy z płynnym, lecz przestudzonym masłem, na koniec dodajemy śmietanę. Jednolitą masą pokrywamy ciasto.