|

Sernik na emigracji

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Niektóre smaki są niezastąpione, np. sernik mojej mamy na prawdziwym twarogu. We Francji jednak takiego nie znalazłam, więc zaadaptowałam przepis pod dostępne produkty. 

Składniki na tortownicę 30 cm:
800 gram serka wiejskiego
200 gram masła
5 jajek (oddzielone białka od żółtek)
200 gram cukru
cukier waniliowy
budyń śmietankowy
2 garści rodzynek
szczypta soli

1. Rozetrzeć masło na masę, dodawać po jednym żółtku, dosypując cukier i serek, i dokładnie rozcierać na jednolitą masę.
2. Gdy wymieszamy już całość serka, cukru i żółtek, dodać budyń i cukier waniliowy.
3. Rodzynki przelać na sitku gorącą wodą i dodać do masy, następnie przemieszczać delikatnie.
4. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
5. Gotową masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub manną.
6. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 1 h 20 min.

Udekorowanie:
tabliczka czekolady mlecznej
50 gram masła
2 łyżki gęstej słodkiej śmietany
wiórki kokosowe

Tradycyjnie dekoruję polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Polewę robię z mlecznej czekolady, masła i gęstej słodkiej śmietany. Czekoladę rozpuszczamy na parze, łączymy z płynnym, lecz przestudzonym masłem, na koniec dodajemy śmietanę. Jednolitą masą pokrywamy ciasto.

Podobne wpisy