|

Ciasteczka na maślance ekstremalnie czekoladowe

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

Uwielbiam wszystko, co czekoladowe, ale te ciasteczka są w pierwszej dziesiątce moich ulubionych czekoladowych wypieków. Kruche na zewnątrz, a idealnie miękkie w środku. Można eksperymentować z dodatkami, ale ja je lubię najbardziej „solo” 🙂

Składniki:
(na dwie blachy ciastek)
2 szkl. mąki
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
115 g masła roztopionego
3/4 szkl. gorzkiego kakao
1,5 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2/3 szkl. maślanki
400 g posiekanej czekolady (gorzkiej lub gorzkiej pół na pół z mleczną)

Mąkę mieszamy z sodą i solą.
Roztopione gorące jeszcze masło miksujemy z kakao. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i maślankę – miksujemy. Powoli wsypujemy mąkę i wciąż miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i całość mieszamy.

Formujemy ciasteczka – małe kulki (nie większe od orzecha włoskiego) delikatnie spłaszczamy i układamy w sporych odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstępy muszą być duże, bo ciastka się „rozleją” w czasie pieczenia.
W ciasteczka można powtykać dowolne dodatki, np. żurawinę, rodzynki, wiórki kokosowe, suszone śliwki itp.

Pieczemy 10-12 minut w 180 stopniach.

Fot. Ewa
Fot. Ewa 

Fot. Ewa

Podobne wpisy