||

Brokuły zapiekane z chlebem i migdałami

Poleca: Ewa
Źródło: Przy kuchennym stole

Fot. Ewa

Mogą funkcjonować jako przekąska albo dodatek do dania głównego. Pyszny sposób podania brokułów.

Składniki:
(3 porcje)
5 kromek chleba tostowego
35 g migdałów
50 g roztopionego i ostudzonego masła
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
płatki migdałów na wierzch
400 g brokułów
200 g jogurtu greckiego
sól, pieprz

Chleb kroimy w kostkę, dodajemy zmielone lub posiekane migdały i masło. Siekamy drobno cebulę i czosnek i też dorzucamy do chleba. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Całość przekładamy do kokilek albo miseczek do zapiekania i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
W międzyczasie brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy, czyli obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 5-8 minut. Kładziemy różyczki w wyjętych z piekarnika foremkach i zalewamy jogurtem doprawionym delikatnie solą i pieprzem. Posypujemy płatkami migdałów.
Zapiekamy w 200 stopniach przez kolejne 15 minut.

Podobne wpisy