Kokos z czekoladą
Poleca: Ewa
Źródło: AleDobre.pl
Fot. Ewa |
Ciężko ten deser nazwać ciastem. Nie ma mąki, nie wyrasta, po prostu się zapieka. Żeby go docenić, trzeba być naprawdę wielkim miłośnikiem kokosu. Albo czekolady. A najlepiej jednego i drugiego.
Składniki:
350 g wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
120 g masła
3-4 jajka
200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
Do miski wsypać wiórki kokosowe, cukier, posiekaną na niezbyt małe kawałki czekoladę. Dodać roztopione i przestudzone masło i roztrzepane jajka. Jeśli po wymieszaniu dalej pozostają luźne jakieś sypkie składniki, warto dodać jedno jajko więcej – ciasto będzie się mniej kruszyć po upieczeniu. Masa powinna wyjść dość zwarta, ale oczywiście nie w jednym kawałku.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. W oryginale jest duża prostokątna, ja dałam kwadratową, żeby ciasto było ciut wyższe.
Piec 20-25 minut w 180 stopniach. Aż się ładnie zarumieni.
Ciasto jest dość suche, więc dobrze je podawać z bitą śmietaną albo lodami.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |