|

Kolorowe risotto

Poleca: Ewa
Źródło: Kotlet.tv

Fot. Ewa

To moje pierwsze w życiu risotto. Wyszło ge-nial-nie! Nie jest to szybkie do zrobienia danie. Najlepiej pójść do kuchni z książką 😉 Ja w czasie między mieszaniem ryżu wyścierałam sobie blaty na błysk i ogarnęłam brudne naczynia – same plusy 😉 Chociaż nie – jest jeden minus – risotto jest wybitnie niefotogeniczne, przynajmniej jak na moje mniej niż mierne zdolności w charakterze operatora lustrzanki 😉

Składniki:
(na 3-4 porcje)
200-250 g ryżu do risotto (arborio)
2 filety z kurczaka
3 papryki – czerwona, zielona i żółta
czerwona cebula
ok. 2 szkl. bulionu
sól, ostra papryka
pół puszki zielonego groszku (opcjonalnie)

3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 36% (opcjonalnie)

Cebulę i papryki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle (najlepiej klarowanym). Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i obsmażamy go ze wszystkich stron. Doprawiamy delikatnie solą i papryką (delikatnie!).
Warzywa i kurczaka przesuwamy na jedną stronę patelni, na drugą wysypujemy ryż i podsmażamy (mieszając), aż się zeszkli. Później mieszamy całość i dolewamy 1-2 łyżki bulionu. Czekamy aż ryż wchłonie cały bulion i dolewamy znów 1-2 łyżki. Co chwilę mieszamy, żeby nic nie przywarło. I tak aż ryż będzie miękki.
Na koniec dodajemy zielony groszek, jogurt/śmietanę i jeszcze 1-2 łyżki bulionu, mieszamy jeszcze minutę i wykładamy na talerze.
Dla mnie wersja z jogurtem była zbyt kremowa. Następnym razem jogurt więc pominę 🙂

Fot. Ewa

Podobne wpisy