• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta z owocami// walentynki

Mini-pavlova

16 września 2013 • 2  

Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Krolcia

Pavlova korciła mnie już od dawna, ale strach, że to przecież cholernie słodkie jest na pewno, powodował, że się wzbraniałam przed zrobieniem jej. Dlatego z ostrożnością zdecydowałam się na wersję mini. Otóż Pavlova nie jest taka słodka! A dodatek kwaskowych owoców idealnie równoważy słodycz! Wersja z malinami wyszła po prostu bossska! Kto jeszcze się wzbraniał przed tym deserem, to gorąco zachęcam do jego zrobienia! Pavlova ślicznie wygląda, póki jej nie dotkniemy, he he, podczas jedzenia nie rysuje się z tego zbyt estetyczny obraz, ale smak… rekompensuje ten widok.

Składniki:
(na 4 sztuki)
4 duże białka
szczypta soli
200 g cukru pudru
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
kilka kropel ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny

Do dekoracji:
250 ml kremówki
owoce

Najpierw przesiałam cukier, żeby nie miał grudek, a następnie wymieszałam w miseczce skrobię, cytrynę i wanilię, żeby potem nie przerywać sobie pracy na dodatkowe zadania.

Włączamy piekarnik i niech się nagrzewa do 180 stopni.

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Potem dokładamy cukier puder. Stopniowo, po łyżeczce, cały czas miksując. Na koniec dodajemy wymieszaną skrobię z cytryną i wanilią.
Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia. Żeby sobie ułatwić obliczanie, jak duże mają być bezy, można narysować na nim 4 kółka o średnicy około 10 cm. Nakładamy równe 4 bezy w pewnej odległości od siebie, bo trochę jeszcze urosną.

Wkładamy je do piekarnika i od razu skręcamy go na 150 stopni. Pieczemy tak 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, NIE OTWIERAMY i zostawiamy je w środku jeszcze na 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Kremówkę ubijamy. Może być z odrobiną cukru pudru. Wykładamy na bezy i dekorujemy owocami. W moim przypadku są to maliny, maliny z konfiturą malinową i borówki z wiórkami czekoladowymi, ale owoce mogą być, jakie tylko chcecie: brzoskwinie, ananasy, porzeczki, czego dusza zapragnie.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

#białka, #kremówka
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Chleb z suszonymi pomidorami Poprzedni Chleb z suszonymi pomidorami
Pizza Mamy Dudiny • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Kokosek  

29 kwietnia 2013

Zupa szczawiowa  

20 czerwca 2013

Sos pomidorowy z małżami i ośmiorniczkami  

29 kwietnia 2014

2 komentarze

  1. Myszka

    on 17 września 2013 at 17:56
    Odpowiedz

    śliczne bezy 🙂

  2. Justyna Bąk

    on 16 września 2013 at 20:56
    Odpowiedz

    wygląda bardzo smacznie:)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda