|||

Naleśniki z kaszą i serem

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Kiedy nie wiem, co przygotować na piątkowy obiad – zazwyczaj wybieram naleśniki z jakimś farszem. Najczęściej pada na kaszę i ser. Zdrowo, pożywnie i pysznie. Jest tylko jeden problem – połowa farszu znika, zanim usmażę naleśniki. Małe Pasożyty są pod tym względem nie do upilnowania…

Składniki:
naleśniki (czyli: mąka, mleko, jajko, roztopione masło lub oliwa)
0,5 szkl. kaszy gryczanej
200 g twarożku
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki śmietany (ja daję jogurt naturalny)
sól, pieprz do smaku
ewentualnie jajko i bułka tarta do panierowania

Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy, najlepiej na suchej patelni. Do zawijania robię naleśniki ciut grubsze niż do jedzenia „solo” czy z dżemem.
Kaszę gotujemy do miękkości, cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Mieszamy z resztą składników. Farsz nakładamy do naleśników i zawijamy.
Przed podaniem obsmażamy na maśle. Można też opanierować zawinięte naleśniki w jajku i bułce tartej i wtedy podsmażyć.

Fot. Ewa

Fot. Bodzinka

Podobne wpisy