Chili con carne z pęczakiem
Chili con carne to jedno z moich ulubionych dań, bo robi się samo. Zanim zmielę mięso, podsmaża się cebulka i czosnek, a potem już tylko wystarczy dorzucić składniki, doprawić i wrócić na gotowe. A jeśli jeszcze zmodyfikować to danie o kilka szczegółów, co podejrzałam na Kwestii Smaku – robi się naprawdę smacznie! Tak powstało chili con carne z pęczakiem.
Zazwyczaj nie dodaję do chili bulionu. W tym przepisie jest go trochę i dzięki temu danie zmienia się bardziej w sycącą zupę. Idealną na chłodne jesienne i zimowe wieczory.
Składniki
1 duża cebula (np. czerwona)
3 ząbki czosnku
kawałek ostrej papryczki (opcjonalnie)
500 g mielonej piersi z indyka
1/2 szkl. kaszy pęczak
500 ml bulionu
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 szkl. passaty (lub puszka pomidorów albo 4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone)
sól, pieprz, szczypta oregano, 1/3 łyżeczki chili w proszku
natka pietruszki
Na oliwie w garnku podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę. Dodajemy zmielone mięso i obsmażamy je z każdej strony. Dorzucamy suchą kaszę pęczak i przyprawy. Zalewamy całość bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory. Na koniec wlewamy passatę i znów zagotowujemy.
Gotujemy pod przykryciem (z lekko uchyloną pokrywką) ok. 20-25 minut – aż pęczak zmięknie. Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Podajemy np. z łyżką kwaśnej śmietany i startym serem albo bez dodatków.
Źródło: Kwestia Smaku