|

Risotto z mięsem mielonym i zielonym groszkiem

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Składniki:
2 woreczki brązowego ryżu (biały na pewno ugotuje się szybciej!)
2-3 litry mocnego bulionu (jak nie więcej)
250 gram mięsa mielonego (wołowe lub pół na pół z wieprzowym)
400 gram groszku zielonego (miałam mrożony)
2-3 garści włoszczyzny krojonej w paski (tez miałam mrożoną)
1 cebula nie za wielka
2 ząbki czosnku
oliwa
natka pietruszki, sól, pieprz

Ryż dajemy na patelnię lub do woka i wlewamy kubeczek bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion, wlewamy kolejny kubeczek i tak do skutku, aż ryż się w tym bulionie ugotuje.
W międzyczasie na oliwie podsmażamy mięso z pokrojoną cebulą i czosnkiem.
Potem dodajemy groszek i dusimy, potem włoszczyznę i dusimy prawie do miękkości.
Gdy mamy już gotowy ryż, dolewamy kolejny kubeczek bulionu i dodajemy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki i dusimy do wyparowania wody (pod przykryciem) i zmięknięcia warzyw, mieszając, aby się nam nie przypaliło.
Podajemy od razu.

Podobne wpisy