• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Słodkie wielkanocne króliczki z nutellą i kokosem
dla dzieci// drożdżówki// Wielkanoc

Wielkanocne króliczki z nutellą i kokosem

29 marca 2015 • 4  

I znów za inspirację muszę podziękować Pinterestowi. Próbowałam piec bułeczki króliczki na słono – takie, których uszy nacina się nożyczkami – ale wyszedł mi z nich miks szczurów z hipopotamami. Choć bułki były smaczne. Te słodkie bułeczki nieco bardziej przypominają wielkanocne króliczki – mają uszy, ogon, a nawet oko. A do tego są to wielkanocne króliczki z nutellą i kokosem! Możecie oczywiście przygotować je bez nadzienia, ale ja wolę taką wersję, bo “czysta” bułka jest zbyt mdła.

Z tego przepisu można także przygotować zwyczajne, okrągłe bułeczki na słodkie śniadanie – ciasto jest bardzo puszyste i naprawdę pyszne.

Składniki

(na 8 bułeczek)

500 g mąki
2 jajka
60 g cukru
180 ml mleka
30 g roztopionego i ostudzonego masła
2 łyżeczki suchych drożdży

Dodatkowo

nutella
wiórki kokosowe
rodzynki lub śniadaniowe kulki kakaowe

Z podanych składników (z wyjątkiem dodatków) wyrabiamy ciasto – ręcznie lub robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do omączonej miski. Miskę przykrywamy ściereczką albo wkładamy do reklamówki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy, a potem dzielimy je na 8 równych części. Najłatwiej zrobić to, dzieląc ciasto na pół, później każdą połówkę znów na pół i jeszcze raz na pół.

Każdy z ośmiu małych kawałków dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkowujemy na kształt długiego prostokąta. Smarujemy prostokąt nutellą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Zwijamy prostokąt, zaczynając od długiego boku, a powstały długi rulon zwijamy jak skorupę ślimaka – to brzuszek naszego królika. Końcówkę rulonu przyklejamy do ciasta za pomocą wody albo zawijamy pod spód. Układamy “ślimaka” na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Z drugiej części ciasta odrywamy kawałek na ogon i przyklejamy go na wodzie do korpusu królika.

Pozostały kawałek formujemy na kształt łezki, lekko spłaszczamy i przecinamy nożem przy cienkim końcu, tak by powstały uszy. Przyklejamy całą główkę na wodzie do korpusu.

Rodzynki lub kulki śniadaniowe wciskamy w ciasto dość głęboko w miejsce, gdzie królik powinien mieć oko.

Słodkie wielkanocne króliczki z nutellą i kokosem

Zostawiamy króliki pod ściereczką do napuszenia na czas nagrzewania piekarnika, czyli około 15 minut.

Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż się zarumienią.

Słodkie wielkanocne króliczki z nutellą i kokosem

#kokos, #nutella
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Sałatka na krakersach Poprzedni Sałatka na krakersach
Jajko niespodzianka • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Drożdżówki z malinami i twarożkiem

Drożdżówki z malinami i twarożkiem  

12 sierpnia 2013
Domowa nutella na mleku kokosowym

Domowa nutella na mleku kokosowym  

26 października 2018
Babka czekoladowa z wiśniami

Babka czekoladowa z wiśniami  

27 marca 2015

4 komentarze

  1. gin

    on 30 marca 2015 at 16:05
    Odpowiedz

    Rozkoszniaki 🙂

  2. Madlene P

    on 29 marca 2015 at 16:32
    Odpowiedz

    Są urocze! <3

  3. galeria61

    on 29 marca 2015 at 14:47
    Odpowiedz

    Wesołe bułeczki 🙂

  4. Lady laura.

    on 29 marca 2015 at 12:39
    Odpowiedz

    śliczne.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda