Słodkie wielkanocne króliczki z nutellą i kokosem
||

Wielkanocne króliczki z nutellą i kokosem

I znów za inspirację muszę podziękować Pinterestowi. Próbowałam piec bułeczki króliczki na słono – takie, których uszy nacina się nożyczkami – ale wyszedł mi z nich miks szczurów z hipopotamami. Choć bułki były smaczne. Te słodkie bułeczki nieco bardziej przypominają wielkanocne króliczki – mają uszy, ogon, a nawet oko. A do tego są to wielkanocne króliczki z nutellą i kokosem! Możecie oczywiście przygotować je bez nadzienia, ale ja wolę taką wersję, bo „czysta” bułka jest zbyt mdła.

Z tego przepisu można także przygotować zwyczajne, okrągłe bułeczki na słodkie śniadanie – ciasto jest bardzo puszyste i naprawdę pyszne.

Składniki

(na 8 bułeczek)

500 g mąki
2 jajka
60 g cukru
180 ml mleka
30 g roztopionego i ostudzonego masła
2 łyżeczki suchych drożdży

Dodatkowo

nutella
wiórki kokosowe
rodzynki lub śniadaniowe kulki kakaowe

Z podanych składników (z wyjątkiem dodatków) wyrabiamy ciasto – ręcznie lub robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do omączonej miski. Miskę przykrywamy ściereczką albo wkładamy do reklamówki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy, a potem dzielimy je na 8 równych części. Najłatwiej zrobić to, dzieląc ciasto na pół, później każdą połówkę znów na pół i jeszcze raz na pół.

Każdy z ośmiu małych kawałków dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkowujemy na kształt długiego prostokąta. Smarujemy prostokąt nutellą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Zwijamy prostokąt, zaczynając od długiego boku, a powstały długi rulon zwijamy jak skorupę ślimaka – to brzuszek naszego królika. Końcówkę rulonu przyklejamy do ciasta za pomocą wody albo zawijamy pod spód. Układamy „ślimaka” na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Z drugiej części ciasta odrywamy kawałek na ogon i przyklejamy go na wodzie do korpusu królika.

Pozostały kawałek formujemy na kształt łezki, lekko spłaszczamy i przecinamy nożem przy cienkim końcu, tak by powstały uszy. Przyklejamy całą główkę na wodzie do korpusu.

Rodzynki lub kulki śniadaniowe wciskamy w ciasto dość głęboko w miejsce, gdzie królik powinien mieć oko.

Słodkie wielkanocne króliczki z nutellą i kokosem

Zostawiamy króliki pod ściereczką do napuszenia na czas nagrzewania piekarnika, czyli około 15 minut.

Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż się zarumienią.

Słodkie wielkanocne króliczki z nutellą i kokosem

Podobne wpisy