|

Kruche babeczki kakaowe z kremem karmelowym

Poleca: Hania
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Hania

Cudownie kruche, kakaowe babeczki, których dopełnieniem jest kremowa masa kajmakowa. Nie sądziłam, że staną się punktem numer jeden na imieninach mojej mamy 🙂

Składniki:
Babeczki:
2 szklanki mąki pszennej (3 łyżki tej mąki zastępujemy przez kakao)
200 g chłodnego masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka

Wszystkie składniki siekamy, zagniatamy kruche ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy ją w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wylepiamy ciastem natłuszczone masłem foremki do babeczek (ok. 20 sztuk).
Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 13-15 minut. Studzimy.

Krem karmelowy:
400 g (puszka) masy kajmakowej
90 g miękkiego masła

Masło ucieramy na puszystą masę. Powoli dodajemy kajmak i miksujemy. Masę schładzamy pół godziny w lodówce, po czym za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na babeczki. Dowolnie dekorujemy.

Babeczki należy przechowywać w lodówce.

Podobne wpisy