||

Szaszłyki na kolorowo

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

W mojej rodzinie uwielbiane są podwójnie: raz, bo wszystkim smakują, a dwa, bo każdy chce sam przygotować swojego, co staje się wspólną zabawą. Podaję je zawsze z surówką ze świeżych warzyw (jak świeżynka), pieczywem i różnymi zimnymi sosami.

Składniki:
(na 6 długich szaszłyków)
2 piersi z kurczaka
2 kiełbasy (takie, jakie lubicie na grilla)
po pół papryki żółtej, czerwonej, zielonej
duża czerwona cebula
do doprawienia: odrobina oliwy z oliwek (wzięłam z ziołami prowansalskimi), przyprawa do grilla, pieprz cytrynowy, natka pietruszki

Kurczaka kroimy w dużą kostkę, kiełbasy w grube półplasterki, papryki i cebulę na cząstki wielkościowo odpowiadające kawałkom mięsa.
Składniki nadziewamy na patyki naprzemiennie. U nas dzieci nadziewają same, jak im się podoba. Przyprawy mieszamy z dwiema łyżkami oliwy – tak powstanie papka, którą smarujemy szaszłyki. Piekłam w piekarniku na opcji grill elektryczny, aż mięso było upieczone (około 25 min.).

Podobne wpisy