Poleca: Ewa
Źródło: Daktyle w Czekoladzie
![]() |
Fot. Ewa |
Opadł mi. Nie zdziwiło mnie to – wszystkie serniki mi opadają. Ale mimo to podaję przepis, bo nawet opadnięty sernik był obłędny! Piankowy, rozpływający się w ustach. Nigdy jeszcze takiego nie jadłam. Zniknął w jeden wieczór.
Składniki:
250 g zmielonego twarogu
2 jajka (rozdzielone na żółtka i białka)
4 białka
150 g cukru
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
Żółtka, ser, cukier i mąkę miksujemy do połączenia składników.
Białka (w sumie 6 sztuk) ubijamy i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając.
Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej keksówki (wymiary 8×27 cm). Keksówkę wkładamy do większej formy, a przestrzeń między nimi zalewamy wrzątkiem mniej więcej do połowy wysokości formy.
Pieczemy w 170 stopniach przez około 55-60 minut. Po pół godzinie można wierzch ciasta przykryć folią aluminiową, żeby się nie spaliło.
Alternatywnie: Krolcia
Wersja sernika dla dukających. Znaczy dla będących na diecie Ducana. Zamiast skrobi ziemniaczanej dajemy kukurydzianą, a cukier zastępujemy słodzikiem do pieczenia (zwykły słodzik też dał radę – skruszyłam na proszek około 15 pastylek).
![]() |
Fot. Ewa |
![]() |
Fot. Krolcia |
![]() |
Fot. Krolcia |
12 komentarzy
Filipia Mama
on 19 kwietnia 2014 at 17:49Sernik pyszny, ale mi niestety rozleciał się przy wyjmowaniu z formy;)
Ewa P.
on 23 kwietnia 2014 at 06:49Może trzeba było trochę dłużej go ostudzić, chociaż on faktycznie jest dość delikatny 🙂
Filipia Mama
on 23 kwietnia 2014 at 06:53Następnym razem będę męża biła po łapach, bo to on z niecierpliwością mnie poganiał;)
Izabela W
on 18 kwietnia 2014 at 23:27dziekuje , napewno upieke bo pysznie wyglada
Izabela W
on 17 kwietnia 2014 at 23:20czyli rozumiem ze ta mala foremka stoi w wodzie?
Ewa P.
on 18 kwietnia 2014 at 07:35Właśnie tak. Duża forma napełniona jest wodą, a w niej stoi mała.
Anonimowy
on 4 kwietnia 2014 at 14:19Piekłam go i przyznaję, że jest przepyszny, delikatny, puszysty. Obłędny! :))
Małgorzata Z
on 4 kwietnia 2014 at 07:36Wygląda jak chmurka, jest wręcz śliczny, zjadłabym 🙂
mojacalabria jola
on 3 kwietnia 2014 at 18:00Hej!,ja od dawna pieke serniki na parze,i to wlasnie jest sposob na to,by sernik nie opadl-mozesz sobie podejrzec moja stronke.
Twoj wyglada bardzo apetycznie i gdybys nie napisala o tym,nikt by sie nie domyslil.
Pozdrawiam!
Ewa P.
on 3 kwietnia 2014 at 18:18Chciałam postawić sprawę uczciwie 😉
Może kiedyś to opanuję 🙂 Dobre naleśniki nauczyłam się smażyć po 4 latach małżeństwa, może za kolejne 4 dojdę do perfekcji z sernikami 🙂
Życie z apetytem
on 3 kwietnia 2014 at 16:42Wcale tak wiele nie opadł, wygląda pięknie, jak ptasie mleczko 🙂
Ewa P.
on 3 kwietnia 2014 at 18:18Dobre porównanie! Bardzo podobnie smakuje 🙂