Piankowy sernik
Poleca: Ewa
Źródło: Daktyle w Czekoladzie
Fot. Ewa |
Opadł mi. Nie zdziwiło mnie to – wszystkie serniki mi opadają. Ale mimo to podaję przepis, bo nawet opadnięty sernik był obłędny! Piankowy, rozpływający się w ustach. Nigdy jeszcze takiego nie jadłam. Zniknął w jeden wieczór.
Składniki:
250 g zmielonego twarogu
2 jajka (rozdzielone na żółtka i białka)
4 białka
150 g cukru
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
Żółtka, ser, cukier i mąkę miksujemy do połączenia składników.
Białka (w sumie 6 sztuk) ubijamy i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając.
Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej keksówki (wymiary 8×27 cm). Keksówkę wkładamy do większej formy, a przestrzeń między nimi zalewamy wrzątkiem mniej więcej do połowy wysokości formy.
Pieczemy w 170 stopniach przez około 55-60 minut. Po pół godzinie można wierzch ciasta przykryć folią aluminiową, żeby się nie spaliło.
Alternatywnie: Krolcia
Wersja sernika dla dukających. Znaczy dla będących na diecie Ducana. Zamiast skrobi ziemniaczanej dajemy kukurydzianą, a cukier zastępujemy słodzikiem do pieczenia (zwykły słodzik też dał radę – skruszyłam na proszek około 15 pastylek).
Fot. Ewa |
Fot. Krolcia |
Fot. Krolcia |