• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// serniki// Wielkanoc

Piankowy sernik

3 kwietnia 2014 • 12  

Poleca: Ewa
Źródło: Daktyle w Czekoladzie

Fot. Ewa

Opadł mi. Nie zdziwiło mnie to – wszystkie serniki mi opadają. Ale mimo to podaję przepis, bo nawet opadnięty sernik był obłędny! Piankowy, rozpływający się w ustach. Nigdy jeszcze takiego nie jadłam. Zniknął w jeden wieczór.

Składniki:
250 g zmielonego twarogu
2 jajka (rozdzielone na żółtka i białka)
4 białka
150 g cukru
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

Żółtka, ser, cukier i mąkę miksujemy do połączenia składników.
Białka (w sumie 6 sztuk) ubijamy i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając.

Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej keksówki (wymiary 8×27 cm). Keksówkę wkładamy do większej formy, a przestrzeń między nimi zalewamy wrzątkiem mniej więcej do połowy wysokości formy.

Pieczemy w 170 stopniach przez około 55-60 minut. Po pół godzinie można wierzch ciasta przykryć folią aluminiową, żeby się nie spaliło.

Alternatywnie: Krolcia

Wersja sernika dla dukających. Znaczy dla będących na diecie Ducana. Zamiast skrobi ziemniaczanej dajemy kukurydzianą, a cukier zastępujemy słodzikiem do pieczenia (zwykły słodzik też dał radę – skruszyłam na proszek około 15 pastylek).

Fot. Ewa

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

#białka, #twaróg
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Miseczki chlebowe Poprzedni
Sałatka z kozim serem • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Torcik miodowy  

7 marca 2013

Risotto z mięsem  

16 kwietnia 2013

Wstążki z dwoma sosami  

25 lutego 2014

12 komentarzy

  1. Filipia Mama

    on 19 kwietnia 2014 at 17:49
    Odpowiedz

    Sernik pyszny, ale mi niestety rozleciał się przy wyjmowaniu z formy;)

    • Ewa P.

      on 23 kwietnia 2014 at 06:49
      Odpowiedz

      Może trzeba było trochę dłużej go ostudzić, chociaż on faktycznie jest dość delikatny 🙂

    • Filipia Mama

      on 23 kwietnia 2014 at 06:53
      Odpowiedz

      Następnym razem będę męża biła po łapach, bo to on z niecierpliwością mnie poganiał;)

  2. Izabela W

    on 18 kwietnia 2014 at 23:27
    Odpowiedz

    dziekuje , napewno upieke bo pysznie wyglada

  3. Izabela W

    on 17 kwietnia 2014 at 23:20
    Odpowiedz

    czyli rozumiem ze ta mala foremka stoi w wodzie?

    • Ewa P.

      on 18 kwietnia 2014 at 07:35
      Odpowiedz

      Właśnie tak. Duża forma napełniona jest wodą, a w niej stoi mała.

  4. Anonimowy

    on 4 kwietnia 2014 at 14:19
    Odpowiedz

    Piekłam go i przyznaję, że jest przepyszny, delikatny, puszysty. Obłędny! :))

  5. Małgorzata Z

    on 4 kwietnia 2014 at 07:36
    Odpowiedz

    Wygląda jak chmurka, jest wręcz śliczny, zjadłabym 🙂

  6. mojacalabria jola

    on 3 kwietnia 2014 at 18:00
    Odpowiedz

    Hej!,ja od dawna pieke serniki na parze,i to wlasnie jest sposob na to,by sernik nie opadl-mozesz sobie podejrzec moja stronke.
    Twoj wyglada bardzo apetycznie i gdybys nie napisala o tym,nikt by sie nie domyslil.
    Pozdrawiam!

    • Ewa P.

      on 3 kwietnia 2014 at 18:18
      Odpowiedz

      Chciałam postawić sprawę uczciwie 😉

      Może kiedyś to opanuję 🙂 Dobre naleśniki nauczyłam się smażyć po 4 latach małżeństwa, może za kolejne 4 dojdę do perfekcji z sernikami 🙂

  7. Życie z apetytem

    on 3 kwietnia 2014 at 16:42
    Odpowiedz

    Wcale tak wiele nie opadł, wygląda pięknie, jak ptasie mleczko 🙂

    • Ewa P.

      on 3 kwietnia 2014 at 18:18
      Odpowiedz

      Dobre porównanie! Bardzo podobnie smakuje 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda